AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO| Iranul acuză SUA că ar fi aprobat atacul din Damasc

VIDEO| Iranul acuză SUA că ar fi aprobat atacul din Damasc

VIDEO| Iranul acuză SUA că ar fi aprobat atacul din DamascVIDEO| Iranul acuză SUA că ar fi aprobat atacul din Damasc/ Sursa FOTO: capital.ro

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a acuzat luni Statele Unite că au aprobat o lovitură mortală atribuită Israelului care a distrus recent consulatul Iranului la Damasc, la scurt timp după inaugurarea unui nou consulat în capitala Siriei.

Raidul a distrus consulatul iranian pe 1 aprilie şi a ucis 16 persoane, printre care şapte membri ai corpului Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, inclusiv doi responsabili cu rang înalt.

Iranul promite răzbunare

Iranul a promis că va riposta la atacul care a exacerbat tensiunile regionale, pe fondul războiului din Fâşia Gaza dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. Teheranul şi Damascul au imputat atacul Israelului, care nu a confirmat responsabilitatea sa.

America este responsabilă pentru acest incident şi trebuie trasă la răspundere„, a declarat luni Hossein Amir-Abdollahian într-o conferinţă de presă la Damasc.

Opoziţia Statelor Unite şi a două ţări europene faţă de o rezoluţie condamnând atacului împotriva ambasadei Iranului este un semn de undă verde dată de Statelor Unite regimului sionist” (Israel) pentru a efectua acest atac, a estimat el.

Întrebată despre afirmaţiile ministrului iranian, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a negat orice legătură a Washingtonului cu atacul. „Pot să infirm asta categoric şi să spun (…) că armata americană nu a avut nicio implicare în atacul de la Damasc„, le-a declarat ea jurnaliştilor.

La o zi după atac, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Statelor Unite, John Kirby, a respins deja ca „absurde” comentariile făcute de Amir-Abdollahian potrivit cărora Statele Unite trebuie „să îşi asume responsabilitatea” în atac, „în calitate de susţinători ai regimului sionist”.

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit luni la Damasc din Sultanatul Oman, ţară care joacă un rol de mediator între Iran şi Occident.

Jurnalul al-Watan, apropiat autorităţilor siriene, a indicat că discuţiile se vor „axa în principal” pe repercusiunile atacului de la 1 aprilie.

Ministrul iranian a inaugurat un nou consulat iranian la Damasc, potrivit unui fotoreporter al AFP aflat la faţa locului.

Noul consulat, inaugurat în prezenţa omologul său sirian, Faisal Mekdad, se află la câteva zeci de metri de clădirea diplomatică distrusă, în districtul Mazzeh care găzduieşte ambasade şi birouri ale ONU.

Ministrul iranian discuții cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad

Israelul, care spune că nu va permite Iranului să se implanteze la frontiera sa, a lansat sute de lovituri în Siria vecină împotriva unor poziţii ale puterii siriene, grupărilor pro-iraniene şi a ţintelor militare iraniene de la începutul războiului în această ţară în 2011.

author avatar
Mihail Ioan