AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO | Uriașul baraj Nova Kahova, de lângă Herson, aruncat în aer!...

VIDEO | Uriașul baraj Nova Kahova, de lângă Herson, aruncat în aer! / Centrala nucleară Zaporojie, în pericol

barajVIDEO Barajul uriaș de lângă Herson, aruncat în aer. Zeci de așezări evacuate / Centrala nucleară Zaporojie e pusă în pericol / captură video

Un imens baraj situat în sudul Ucrainei a fost distrus marți, iar apa inundă câmpul de luptă, potrivit forțelor ucrainene și ruse, transmite Reuters.

Rușii și ucrainenii s-au învinuit reciproc pentru distrugerea barajului aflat în amonte față de Herson.

Barajul Nova Kahova a fost aruncat în aer

Imagini video arată o serie de explozii puternice în jurul barajului Kahovka. Alte videoclipuri arată apa care țâșnește printre rămășițele barajului.

Evacuarea zonelor din apropierea regiunii Kahovka din sudul Ucrainei a început, a anunțat guvernatorul regiunii Herson din Ucraina, pe Telegram.

„În termen de cinci ore, apa va atinge un nivel critic”, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe canalul Telegram la ora locală 6:45 (0345 GMT).

Aproximativ 80 de așezări din zonă ar putea fi afectate de distrugerea barajului.

Barajul a fost construit pe Nipru

Agenția de stat rusă TASS a declarat că nu există încă un „pericol critic” pentru centrala nucleară Zaporojie din cauza prăbușirii barajului.

Barajul, înalt de 30 de metri și lung de 3,2 kilometri, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, fiind parte a centralei hidroelectrice Kahovka.

Construcția reține 18 kilometri cubi de apă care este furnizată și peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și totodată centralei nucleare Zaporojie, care este tot sub control rusesc.

author avatar
Andreea Vlad