AcasăȘTIRI EXTERNEVIDEO| ALERTĂ! Un vulcan a erupt în Islanda - un oraș întreg,...

VIDEO| ALERTĂ! Un vulcan a erupt în Islanda – un oraș întreg, în pericol!

VIDEO| ALERTĂ! Un vulcan a erupt în Islanda - un oraș întreg, în pericol!VIDEO| ALERTĂ! Un vulcan a erupt în Islanda - un oraș întreg, în pericol!/ Sursa FOTO: edition.cnn.com

Un vulcan a erupt duminică, 14 ianuarie 2024, în sud-vestul Islandei, iar fluxurile de lavă topită au ajuns la periferia unui mic oraș pescăresc până după-amiază, dând foc unor case. Orașul a fost evacuat anterior și nicio persoană nu a fost în pericol, au declarat autoritățile.

Potrivit Reuters, fântâni de rocă topită și fum au ieșit din fisurile din sol pe o zonă largă care se întinde până în orașul Grindavik, unde cel puțin o casă a luat foc, se arată în imagini video în direct publicate de cotidianul Morgunbladid.

„Nicio viață de om nu este în pericol”

„Nicio viață de om nu este în pericol, deși infrastructura ar putea fi amenințată”, a declarat președintele Islandei, Gudni Johannesson, pe X, adăugând că nu au existat întreruperi ale zborurilor.

Erupția a început duminică dimineața la nord de oraș, care cu doar câteva ore înainte fusese evacuat pentru a doua oară din noiembrie, de teamă că o erupție este iminentă, pe fondul unei avalanșe de activitate seismică, au precizat autoritățile.

Autoritățile au construit bariere de pământ și rocă în ultimele săptămâni pentru a încerca să împiedice lava să ajungă la Grindavik, la aproximativ 40 km sud-vest de capitala Reykjavik, dar ultima erupție a pătruns în apărarea orașului.

Stațiunea balneară geotermală Blue Lagoon, aflată în apropiere, a fost închisă duminică, a anunțat aceasta pe site-ul său.

A fost a doua erupție vulcanică în peninsula Reykjanes din sud-vestul Islandei în mai puțin de o lună și a cincea izbucnire din 2021 încoace.

CITEȘTE ȘI

VIDEO| Interviu rar oferit de fiica lui Putin. „Viața umană reprezintă o valoare supremă în Rusia”

 

author avatar
Mihail Ioan