China se pregătește să intre într-o „nouă etapă” în lupta sa împotriva Covid-19, iar piețele financiare s-au întărit după ce Beijingul a renunțat la controalele la frontieră împotriva pandemiei, în cea mai recentă relaxare a restricțiilor care a lăsat virusul să se răspândească printre cei 1,4 miliarde de locuitori ai săi.
Redeschiderea granițelor, duminică, este unul dintre ultimii pași în procesul de renunțare a politicii „zero-Covid-19” în China, care a început luna trecută, după proteste istorice împotriva restricțiilor draconice care au ținut virusul la distanță timp de trei ani, dar care au provocat o frustrare generalizată în rândul populației și daune grave celei de-a doua economii a lumii.
„Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici”
În timp ce se așteaptă ca decizia Beijingului de a renunța la carantină să stimuleze și călătoriile externe, mai multe națiuni cer teste negative de la vizitatorii din China, încercând să limiteze o epidemie care copleșește multe dintre spitalele din țară.
„Viața merge din nou înainte”, a scris duminică ziarul oficial al Partidului Comunist, Cotidianul Poporului, într-un editorial în care a lăudat politicile guvernamentale privind virusul, despre care a spus că au trecut de la „prevenirea infecției” la „prevenirea bolilor grave”. „Astăzi, virusul este slab, noi suntem mai puternici”, a adăugat Cotidianul Poporului.
Agenția de știri chineză de stat Xinhua a declarat că țara a intrat într-o „nouă fază” a răspunsului său la Covid-19, citând experiența sa în prevenirea virusului, evoluția epidemiei și creșterea nivelului de vaccinare, informează U.S. News.
Înalți oficiali din domeniul sănătății și mass-media de stat din China au declarat în repetate rânduri că infecțiile ating un nivel maxim în întreaga țară și că minimizează amenințarea pe care o reprezintă acum boala.
Acest lucru este în contrast puternic cu regimul anterior de carantină strictă și de izolare, deoarece China a gestionat virusul ca pe o boală de „categoria A”, precum ciuma bubonică și holera. Gestionarea a fost retrogradată din punct de vedere tehnic la „categoria B”, duminică, deși multe restricții au fost abandonate de câteva săptămâni.
Oficial, China a raportat doar 5.272 de decese legate de Covid-19 până la 8 ianuarie, una dintre cele mai scăzute rate de deces cauzate de această infecție din lume.
Cu toate acestea, OMS a declarat că China subestimează amploarea epidemiei, iar experții internaționali în domeniul sănătății estimează că peste un milion de persoane din această țară ar putea muri din cauza acestei boli în acest an.
Redeschiderea și revigorarea economiei
Făcând abstracție de aceste previziuni sumbre, investitorii pariază că redeschiderea Chinei va ajuta la revigorarea economiei de 17 trilioane de dolari și va consolida perspectivele de creștere globală.
Aceste speranțe au ridicat luni acțiunile asiatice la un maxim al ultimelor cinci luni, în timp ce yuanul chinezesc s-a întărit până la cel mai ridicat nivel față de dolar de la jumătatea lunii august.
„Sfârșitul politicii zero-Covid-19 va avea un impact pozitiv major asupra cheltuielilor interne”, a declarat luni Ralph Hamers, director executiv al grupului UBS, la conferința anuală a băncii Greater China Conference. „Credem că există o mulțime de oportunități pentru cei care se angajează să investească în China”.
Radiodifuzorul de stat CCTV a raportat duminică că biletele pentru zborurile directe din Coreea de Sud către China erau aproape epuizate.
Cu toate acestea, o creștere bruscă a cererii din partea sud-coreenilor, care reprezintă cel mai mare număr de rezidenți străini în China, precum și a altora, va fi împiedicată de numărul limitat de zboruri spre și dinspre China, care în prezent reprezintă o mică parte din nivelurile anterioare pandemiei.
Korean Air a declarat la începutul acestei luni că oprește un plan de creștere a numărului de zboruri către China din cauza poziției prudente a Seulului față de călătorii chinezi. Coreea de Sud, la fel ca multe alte țări, cere acum călătorilor din China, Macao și Hong Kong să prezinte rezultate negative la testul Covid-19 înainte de plecare.
Datele Flight Master au arătat că, duminică, China a avut un total de 245 de zboruri internaționale, combinând zborurile de intrare și ieșire, comparativ cu 2.546 de zboruri în aceeași zi din 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 91%.
Veniturile din turismul intern al Chinei în 2023 ar trebui să se recupereze la 70-75% din nivelurile de dinainte de pandemie, dar numărul de călătorii de intrare și ieșire ar trebui să se recupereze la doar 30-40% din nivelurile de dinainte de Covid-19 în acest an, a relatat duminică China News.