AcasăȘTIRI EXTERNEViața lui Putin, după prăbușirea URSS. „Am trăit la lumina lunii și...

Viața lui Putin, după prăbușirea URSS. „Am trăit la lumina lunii și am fost șofer de taxi”

Viața lui Putin, după prăbușirea URSS. „Am trăit la lumina lunii și am fost șofer de taxi”

Președintele Vladimir Putin a deplâns prăbușirea URSS  în urmă cu trei decenii, ca fiind dispariția a ceea ce el a numit „Rusia istorică” și a spus că criza economică care a urmat a fost atât de gravă încât a fost forțat să lucreze la negru, ca șofer de taxi.

Comentariile lui Putin, difuzate duminică de televiziunea de stat, ar putea alimenta și mai mult speculațiile cu privire la intențiile sale de politică externă în rândul criticilor săi, care îl acuză că plănuiește să recreeze Uniunea Sovietică și că ia în calcul un atac asupra Ucrainei, un scenariu pe care Kremlinul l-a respins ca fiind alarmist.

„Este neplăcut, dar așa s-a întâmplat”

„A fost o dezintegrare a Rusiei istorice sub numele de Uniunea Sovietică”, a spus Putin despre colapsul din 1991, în comentarii difuzate duminică, în cadrul unui film documentar intitulat „Rusia. Istoria nouă”, potrivit agenţiei de presă de stat RIA.

Putin a descris, de asemenea, pentru prima dată cum a fost afectat personal de vremurile economice grele care au urmat prăbușirii sovietice, când Rusia a suferit o inflație de două cifre.

„Uneori (eu) a trebuit să trăiesc la lumina lunii şi să conduc un taxi. Este neplăcut să vorbesc despre asta, dar, din păcate, așa s-a întâmplat”, a spus liderul de la Kremlin, scrie Reuters.

Putin, care a servit în KGB-ul din era sovietică, a numit anterior prăbușirea Uniunii Sovietice, care a fost condusă de la Moscova, drept „cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului al XX-lea, dar noile sale comentarii arată cum a văzut-o în mod specific ca fiind un regres pentru puterea rusă.

Ucraina, parte integrantă din „istoria și cultura Rusiei”

Ucraina a fost una dintre cele 15 republici sovietice, iar Putin a folosit un articol de peste 5.000 de cuvinte, publicat pe site-ul Kremlinului anul acesta, pentru a arăta de ce crede că vecinul de sud al Rusiei și poporul său fac parte integrantă din istoria și cultura Rusiei.

Această viziune este respinsă de Kiev ca fiind o versiune a istoriei motivată politic și prea simplificată.

Occidentul a acuzat Rusia că masează zeci de mii de militari la granița cu Ucraina, în pregătirea unui posibil atac, încă din ianuarie. Țările G7 au avertizat, duminică, Moscova, cu privire la consecințe grave și costuri severe dacă ar ataca Ucraina.

Kremlinul a spus că Rusia nu are de gând să lanseze un nou atac asupra Ucrainei și că Occidentul pare să se fi convins de intențiile agresive ale Moscovei pe baza a ceea ce numește povești false din media occidentală.

Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei în 2014 și i-a susținut pe separatiștii care au preluat controlul asupra unei zone din estul Ucrainei în același an și continuă să lupte cu forțele guvernamentale ucrainene.

author avatar
Tudor Borcea
714 afisari

3 COMENTARII

  1. Pai si el si Bordureanu nu au baut ftt si fumat si acum au vile de miliardar cu piscina cu trambulina etajata cu giacuzi si leduri cu baloane cu sapun actionate prin voce. Felicitari iar de Craciun sa dati la nivelul piscini. Cum vine asta la lumina💡 luni nu e curent in Rusia?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger