AcasăȘTIRI EXTERNEVestul american e în flăcări. Peste 30 de milioane de locuitori sunt...

Vestul american e în flăcări. Peste 30 de milioane de locuitori sunt în pericol

Vestul american e în flăcări. Peste 30 de milioane de locuitori sunt în pericol

Vestul Statelor Unite se sufocă atacat de un al treilea val de temperaturi extreme. Din California până în Montana, peste 30 de milioane de locuitori sunt puși sub alertă de caniculă

Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, combinația de căldură extremă și secetă provoacă incendii de pădure gigantice care sunt total scăpate de sub control.

54 de grade în Valea Morții

În ultimele zile, în Valea Morții au fost înregistrate 54 de grade. Aceasta este aproape cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată în Vestul american. Termometrele au indicat 48 de grade în Las Vegas, un record, 42 de grade în Salt Lake City, de asemenea, un record. La nord de San Francisco, în Redding, s-au înregistrat 47 de grade.

California, Oregon, Arizona, Idaho… Nici unul dintre aceste state din vestul SUA nu este scutit de incendiile care distrug în prezent aproximativ 350.000 de hectare de vegetație, potrivit ultimului bilanț al autorităților. Dacă 2020 a fost cel mai rău an din istoria modernă a Californiei în materie de incendii, este posibil ca acest an să aducă nenorociri și mai mari.

Incendiile au consumat acum de două ori mai multă vegetație decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit oficialilor de stat pentru gestionarea incendiilor.

Dușuri scurte și aerul condiționat oprit

Cu 85% din teritoriul Californiei declarat în stare de „secetă extremă”, guvernatorul Gavin Newsome le-a cerut oamenilor să reducă la jumătate consumul de apă și de electricitate. Locuitorii din California au fost rugați luni, 12 iulie, să scoată din priză aparatele inutile, să oprească aerul condiționat și cuptoarele de la ora 16:00 la ora 21:00, ora locală, pentru a-și raționaliza voluntar consumul de energie electrică.

California, una din cele mai puternice economii din lume, dar cu o infrastructură electrică îmbătrânită, dorește să evite ca milioane de oameni să rămână fără curent electric, așa cum a fost cazul în anii precedenți, scrie RFI.

Săptămâna trecută, guvernatorul a îndemnat deja populația să-și reducă consumul de apă cu 15%, de exemplu să nu mai stropească gazonul sau grădina, și să facă dușuri mai scurte.

Peste 70 de grade la soare

Din cauza căldurii extreme, autoritățile au decis să închidă locurile de joacă. Deoarece temperatura suprafețelor expuse la soare a depășit 70 de grade, copiii erau expuși riscului de arsuri.

Acest cocktail dantesc alimentează deja câteva incendii uriașe ca cel din Oregon, unde 200 de oameni au murit din cauza caniculei, de la începutul lunii iulie. În apropierea lacului Tahoe, un incendiu imens de pădure și-a dublat dimensiunea de duminică, la granița dintre California și Nevada.

O situație fără precedent care, potrivit colectivului de oameni de știință World Weather Attribution, ar fi imposibilă fără schimbările climatice.

 

author avatar
Tudor Borcea