AcasăȘTIRI EXTERNEVești proaste. Polenul favorizează transmiterea Covid-19

Vești proaste. Polenul favorizează transmiterea Covid-19

Vești proaste. Polenul favorizează transmiterea Covid-19/ Foto: Lukasz Szmigiel via Unsplash

Mai departe, mai repede: un nou studiu avertizează asupra capacității polenului de a transporta virusul.

Ce legătură poate exista între polen și Covid-19? Potrivit unui nou studiu, publicat în revista Physics of Fluids, primul ar promova transmiterea celui de-al doilea, ceea ce, pentru oamenii de știință, ar trebui să ne împingă să fim mai vigilenți în zonele cu polenizare ridicată.

Cercetătorii de la Universitatea din Nicosia din Cipru explică faptul că particulele de virus aflate în suspensie în aer, ejectate de exemplu după un strănut de la o persoană infectată, se pot fixa pe granulele de polen, care sunt mai mari și a căror suprafață este aspră. Atunci când o persoană inspiră același polen împrăștiat în aer, se expune la un risc de infectare pe cale aeriană, dezvoltă The Independent.

Ca o albinuță virală

Aceasta nu este totul. Oamenii de știință sugerează că o granulă de polen poate transporta sute de particule virale, crescând riscul de infecție. Mai ales că persoanele cu alergii au tendința de a strănuta și de a-și sufla nasul în mod constant, ceea ce poate transmite virusul dacă nu sunt respectate gesturile de barieră.

Ultimul punct alarmant al studiului: polenul poate fi dispersat pe suprafețe întinse într-un timp foarte scurt și, prin urmare, poate răspândi virusul și mai mult.

Modelarea computerizată efectuată de oamenii de știință, simulând mișcările polenului unei sălcii într-o zi tipică de primăvară, arată că aceste boabe de polen care pot transporta potențial virusul pot fi dispersate peste 50 de metri și, astfel, pot trece printr-o mulțime de 100 de persoane într-un minut.

Concluziile cercetătorilor arată că trebuie acordată mare atenție în zonele în care există copaci și plante care eliberează mult polen și unde sunt adunate mulțimi de oameni. Distanța fizică de doi metri între indivizi s-ar putea dovedi insuficientă în acest caz, chiar și în aer liber.

Un factor agravant

Studiul efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Nicosia susține un altul, publicat de revista PNAS, bazat pe o analiză a datelor din 130 de stații de măsurare a polenului în aer din 31 de țări din întreaga lume în perioada februarie-martie 2020, scrie Slate.

Echipa germană de cercetători aflată la originea acestui studiu a estimat că prezența polenului a variat rata de infecție cu 44% și că o concentrație ridicată în aer a acestor granule de polena provocat mai multe cazuri de Covid-19 câteva zile mai târziu. Creșterea a fost de aproximativ 4%, relatează France Info, care precizează la fel că o corelație nu este neapărat o cauză.

Dacă oamenii de știință s-au întrebat atunci despre originea acestei creșteri, neștiind prea mult dacă polenurile au acționat ca taxiuri pentru particulele de virus – ceea ce tocmai a arătat studiul recent – ei au observat încă o altă caracteristică importantă: polenul are într-un fel „darul” de a neutraliza genele din sistemul nostru imunitar.

 

author avatar
Tudor Borcea
218 afisari

1 COMENTARIU

  1. Când o sa dispară albina și polenul dispare însăși omenirea nu nenorociitul asta de covid creeat prin laboratoare ca marea sperietoare pt babuini!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger