AcasăȘTIRI EXTERNEVeşti NEGRE pentru prietenii Occidentului, blocaţi în Afganistan: evacuarea lor, un EŞEC?

Veşti NEGRE pentru prietenii Occidentului, blocaţi în Afganistan: evacuarea lor, un EŞEC?

aeroport kabulVeşti NEGRE pentru prietenii Occidentului, blocaţi în Afganistan: evacuarea lor, un EŞEC?

Haosul din Afganistan, acolo unde talibanii au preluat controlul, va avea efecte cu accente dramatice pentru colaboratorii Occidentului, blocaţi în aceste momente acolo.

De fapt, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lasă de înţeles că n-ar exista speranţe de salvare pentru toţi. Spune chiar că va fi „imposibilă” evacuarea tuturor colaboratorilor afgani ai statelor occidentale înainte de data de 31 august și consideră că măsurile de securitate luate de americani la aeroportul din Kabul împiedică această operaţiune.

Cine are prioritate la salvare?

Problema este accesul la aeroport. Măsurile de control şi de securitate ale americanilor sunt foarte puternice. Noi ne-am plâns. Le-am cerut să arate mai multe flexibilitate. Nu reuşim să-i facem să treacă pe colaboratorii noştri”, a mărturisit Josep Borrell.

Va fi imposibil să fie scoşi din Kabul toţi afganii care au nevoie de protecţie. Este imposibil. Este inimaginabil. Nu trebuie să spunem poveşti. Există priorităţi. Noi vrem să-i extragem pe cetăţenii noştri şi pe colaboratorii afgani”, a arătat șeful diplomației europene.

Americanii controlează aeroportul militar

Kabulul are două aeroporturi. Aeroportul civil este în mâinile talibanilor şi nu pleacă niciun zbor. Americanii controlează aeroportul militar. Avioanele îmbarcă oamenii care se află pe pistă. În avionul care a sosit la Madrid astăzi, o treime dintre pasageri sunt americani”, a declarat Borrell.

Dacă americanii pleacă, europenii nu au capacitatea militară să ocupe şi să securizeze aeroportul militar, iar talibanii vor lua controlul”, a avertizat el.

Va exista dialog UE – talibani?

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, apreciază că UE va trebui să discute cu talibanii „cât de curând va fi necesar” pentru că aceştia „au câştigat războiul” în Afganistan. Borel a precizat că discuția trebuie purtată fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată.

Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan”, în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell.

 

author avatar
Andrei Ștefan
364 afisari

1 COMENTARIU

  1. O retragere facuta cu fundul, la fel cum a fost facuta si interventia. Daca stiau ca urmeaza sa spele putina cu coada intre picioare, nu era normal ca mai intai sa evacueze personalul, persoanele care doreau sa plece de acolo , armamentul si apoi militarii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger