Marea Britanie începe să aibă, din nou, uşor-uşor, conexiuni cu restul continentului. Marile ţări europene s-au speriat de noua tulpină de COVID-19 depistată în „Insulă” şi au interzis zorurile către şi dinspre britanici.
Vestea bună este că portul din Dover s-a redeschis, slăbind puţin cordonul sanitar care strânge Marea Britanie după anunţul descoperirii unei noi tulpini a virusului SARS-CoV-2.
S-a semnat un acord pentru redeschiderea parţială a graniţelor
Redeschiderea urmează unui acord pentru a depăşi criza la care au ajuns Londra şi Parisul pentru a permite şoferilor de camioane blocaţi în Regatul Unit să părăsească ţara pe baza unui test COVID-19 rapid.
Această decizie care atenuează ameninţarea unei penurii de produse, după ce mii de camioane au fost blocate în Anglia ca urmare a suspendării timp de 48 de ore a transportului însoţit de marfă anunţată de Franţa, de care Marea Britanie este foarte puternic dependentă, conform Agerpres.
Totodată, în cursul serii de marţi, Franţa şi Belgia au anunţat o uşoară relaxare a anumitor restricţii introduse după anunţarea duminică a răspândirii rapide în Marea Britanie a acestei noi tulpini a virusului care provoacă COVID-19, a cărei rată de transmisie este cu 40% până la 70% mai mare, conform informaţiilor furnizate de Londra.
Franţa cere test COVID-19 negativ
Franţa va autoriza începând de miercuri, sub rezerva unui test COVID-10 negativ, revenirea în Marea Britanie a cetăţenilor săi şi a persoanelor cu domiciliul pe teritoriul său sau în UE, precum şi a celor care „trebuie să realizeze deplasări esenţiale”. Belgia şi Olanda au adoptat măsuri similare.
Eurostar a anunţat, de asemenea, reluarea circulaţiei trenurilor sale miercuri pentru „călătorii din Marea Britanie cu destinaţia Europa continentală”, care rămâne supusă unor „condiţii”.
Comisia Europeană a cerut o relaxare a restricţiilor anti-Marea Britanie
Comisia Europeană recomandase mai devreme în cursul zilei de marţi ca statele membre ale UE să faciliteze reluarea traficului pentru a „evita întreruperea lanţului de aprovizionare” şi pentru „călătorii esenţiale”, recomandare care are ca scop facilitarea revenirii acasă a mii de cetăţeni UE şi britanici.
Germania, asemănător altor zeci de ţări care au întrerupt legăturile cu Regatul Unit, nu a anunţat o relaxare a restricţiilor impuse până pe 6 ianuarie, similar deciziei adoptate de Spania.