AcasăȘTIRI EXTERNEVestea URGENTĂ adusă de Joe Biden, după cutremurul din Haiti, în urma...

Vestea URGENTĂ adusă de Joe Biden, după cutremurul din Haiti, în urma căruia au murit 304 oameni (VIDEO)

haiti cutremurVestea URGENTĂ adusă de Joe Biden, după cutremurul din Haiti, în urma căruia au murit 304 oameni

Un cutremur cu magnitudine 7,2 s-a produs sâmbătă în vestul statului Haiti din arhipelagul Caraibelor, la circa 100 de kilometri de capitala Port au Prince, anunță institutul american US Geological Survey.

Seismul a fost la mică adâncime și există temeri că puterea lui devastatoare a lăsat un număr mare de victime, în condițiile în care numeroase clădiri s-au dărâmat. Cel puţin 304 oameni au murit.

Cutremurul a fost „violent”

Seismul a fost încadrat de autorităţi la categoria „violent”, care pe scara sa înseamnă al doilea cel mai ridicat nivel. De asemenea, institutul american a emis „alertă roșie” atât în ceea ce victimele, cât și pierderile economice.

Cutremurul a fost mai puternic şi s-a produs la o adâncime mai mică decât cutremurul cu magnitudine 7 care a lovit Haiti în urmă cu 11 ani și care a dus la moartea a aproape 200.000 de oameni, a pus la pământ clădiri şi a lăsat numeroase persoane fără adăpost.

SUA îşi oferă asistenţa

​Preşedintele american Joe Biden a oferit asistenţa Statelor Unite pentru Haiti după puternicul cutremur care a lovit sâmbătă insula, a anunţat Casa Albă.

Preşedintele a „autorizat un răspuns american imediat şi a mandatat-o pe directoarea Agenţiei Statelor Unite pentru Ajutor Internaţional (USAID), Samantha Powers, să coordoneze acest efort”, a precizat presei un responsabil de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

Stare de urgenţă în Haiti

Premierul Ariel Henry a anunţat că mobilizează toate resursele disponibile pentru a ajuta victimele din zonele afectate. În Haiti a fost declarată stare de urgenţă pentru o lună.

Seismul – de magnitudine 7,2 potrivit Institutului american de geofizică (USGS) – s-a produs la ora locală 08.30 dimineața (12.30 GMT), epicentrul fiind localizat la 12 kilometri de orașul haitian Saint-Louis-du-Sud și la aproximativ 160 de kilometri de capitala Port-au-Prince. Totodată, potrivit USGS, seismul s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri.

author avatar
Andrei Ștefan
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger