AcasăȘTIRI EXTERNEVeste uriașă pe piața muncii: se reduce programul de lucru de 8...

Veste uriașă pe piața muncii: se reduce programul de lucru de 8 ore! Anunțul a fost făcut chiar de premier

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a solicitat reducerea programului de muncă actual de opt ore în discursul său pentru Partidul Social Democrat, luni, argumentând că orele mai scurte ar putea fi compensate cu creșterea productivității.

La numai trei zile dupa alegerea sa la conducerea Partidului Social Democrat, Sanna Marin intenționează să reducă programul de muncă pentru a accentua productivitatea și flexibilitatea finlandeziilor în viața lor profesională, transmite Reuters.

Premierul propune program de lucru de 6 ore

Marin propune un program de șase ore lucrătoare, dar înainte de aceasta ar trebui să le convingă și pe celelalte patru partide din coaliția ei să accepte reducerea zilei de lucru pe fondul creșterii șomajului din cauza COVID-19.

„Trebuie să punem la punct o viziune clară şi măsuri concrete cu privire la modul în care Finlanda poate face tranziţia la un program de lucru mai scurt, iar angajaţii finlandezi vor putea trece la o viaţă activă mai bună”, le-a spus premierul în vârstă de 34 de ani colegilor săi de partid, care duminică au ales-o să conducă Partidul Social Democrat.

Marin a precizat că un program de lucru mai scurt ar putea deveni posibil prin creşterea productivităţii şi că nu intră în conflict cu situaţia solidă a finanţelor publice sau cu obiectivul Guvernului de a creşte rata de angajare în Finlanda de la 73,7% în prezent, până la cel puţin 75%.

O viață mai bună pentru angajații finlandezi

În cursul zilei de luni, la conferinţa Partidului Social Democrat a fost respinsă o propunere care viza testarea unei zile de lucru de şase ore, fiind adoptat în schimb un obiectiv care prevede scurtarea programului de lucru sau introducerea unei mai mari flexibilităţi în viaţa profesională.

„Această avuţie generată de creşterea productivităţii muncii trebuie să fie împărţită nu doar între proprietari şi investitori, ci şi de angajaţii obişnuiţi”, a spus premierul Finlandei. Marin a reiterat, de asemenea, planului Guvernului său de a investi în educaţie şi obiectivul său de a face din Finlanda o ţară cu neutralitate în materie de emisii de carbon până în 2035, făcând un apel pentru investiţii ecologice care să stimuleze economia.

Marin, unul dintre cei mai tineri miniștri din lume, a condus guvernul de centru-stânga al Finlandei din decembrie 2019, după ce un membru al partidului l-a forțat pe predecesorul său, Antti Rinne, să demisioneze. Împreună cu Rinne, Sanna Marin a continuat să orienteze Partidul Social Democrat spre stânga, crescând pensiile şi anulând o parte din reducerile de taxe adoptate de precedentul Guvern.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu