AcasăȘTIRI EXTERNEVerdictul celor mai mari administratori de bani din lume: inflația este aici...

Verdictul celor mai mari administratori de bani din lume: inflația este aici pentru a rămâne

În timp ce analiștii de pe Wall Street se întrec între ei pentru a anticipa cât de departe va ajunge Rezerva Federală în creșterea costurilor de împrumut, doi dintre cei mai mari administratori de active din lume susțin că inflația nu va fi tranzitorie.

Se pare că a face bani pe piețele financiare va deveni mai dificil pentru comercianții care s-au obișnuit cu generozitatea bancherilor centrali.

Nicolai Tangen, fostul proprietar de fonduri speculative care conduce acum cel mai mare fond suveran de avere din lume pentru Norvegia, a declarat pentru Bloomberg că “inflația va rămâne ridicată mult timp”. Având în vedere acest context, el a spus că fondul de 1,3 trilioane de dolari  va avea de luptat pentru a-și egaliza câștigurile istorice din ultimii 20 de ani.

Iar BlackRock,  cel mai mare administrator de bani din lume, cu active de 10 trilioane de dolari, a declarat într-un raport de cercetare că pandemia i-a forțat  pe consumatori să strângă cureaua în fața scumpirilor, cheltuind mai mult pe produse de strictă necesitate față de anumite bunuri și servicii. Această schimbare a pus presiune asupra capacității de producție și a produs blocaje. Inflația a agravat situația, gospodăriile se confruntă cu o creștere masivă a prețurilor, de la alimente până la energie.

Fed pare gata să reacționeze la accelerarea inflației – a atins 7% în decembrie, cel mai rapid ritm din aproape patru decenii – prin înăsprirea condițiilor monetare, ridicându-și rata de referință de la nivelul actual de 0,25%. Prețurile de pe piața futures sugerează dobânzi mai ridicate din martie,   prima dintre cele cinci mișcări ale băncii centrale în 2022.

Valoarea globală a piețelor de acțiuni a scăzut cu aproximativ 5% în acest an; indicele S&P 500 al acțiunilor din SUA a înregistrat cel mai prost început de an din mai bine de un deceniu. Contextul inflaționist înseamnă că obligațiunile nu oferă un refugiu:  un portofoliu tradițional de 60% acțiuni și 40% obligațiuni ar fi pierdut mai mult de 4% luna trecută.

Inflația nu este limitată la SUA. Banca Angliei este gata să majoreze  ratele dobânzilor, a doua creștere consecutivă.

Banca Centrală Europeană este, de asemenea, sub presiune pentru a-și reduce programele de stimulare, inflația din zona euro crescând în mod neașteptat la un record de 5,1% de la începutul anului.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
447 afisari

1 COMENTARIU

  1. se sparge „buboiul” monetar! asa se intampla cand zeci de ani tiparesti bani cu nemiluita si-i arunci in piata…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger