La mai bine de șase ani de la atentatele jihadiste din 13 noiembrie 2015, cele mai grave comise vreodată în Franța, Curtea Specială din Paris l-a condamnat pe Salah Abdeslam, singurul supraviețuitor al comandourilor care au ucis 130 de persoane, la închisoare pe viață, cea mai grea pedeapsă din codul penal francez.
Comandourile islamiste au deschis focul pe terasele cafenelelor și restaurantelor, au atacat teatrul Bataclan în timpul unui concert, iar trei kamikaze s-au aruncat în aer în fața Stade de France în timpul unui meci de fotbal dintre Franța și Germania. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri.
O „condamnare la moarte lentă”
Miercuri, cei cinci judecători au dat curs solicitării parchetului de a aplica această pedeapsă rară pentru singurul inculpat din boxa celor judecați ca fiind coautor al atentatelor de la Paris și Saint-Denis, în apropiere de capitală, care au „îngrozit” Franța.
Închisoarea pe viață face foarte dificilă obținerea unei eliberări pentru cei condamnați la această pedeapsă. Anterior fusese pronunțată doar de patru ori, scrie Le Journal de Montreal.
Salah Abdeslam, care purta un tricou polo kaki în boxă, a rămas impasibil în momentul în care a fost anunțat verdictul după 148 de zile de audieri, ceea ce face din acest proces cel mai lung din istoria judiciară franceză.
Avocații săi, Olivia Ronen și Martin Vettes, au pledat vineri împotriva condamnării pe viață, o „condamnare la moarte lentă”. Magistrații i-au condamnat pe cei 19 coinculpați ai lui Salah Abdeslam, excluzând calificarea de terorist doar pentru unul dintre ei, Farid Kharkhach.
„Omul cu pălărie”, și el condamnat pe viață
Mohamed Abrini, „omul cu pălărie” în atentatele de la Bruxelles, despre care se „aștepta” să facă parte și din comandourile din 13 noiembrie, a fost condamnat la închisoare pe viață cu executare, cu o perioadă de siguranță de 22 de ani.
Suedezul Osama Krayem, tunisianul Sofien Ayari și belgiano-marocanul Mohamed Bakkali au fost condamnați la 30 de ani de închisoare. Pakistanezul Muhammad Usman și algerianul Adel Haddadi, cei doi „agenti nemulțumiți” care ar fi trebuit să facă parte din comandouri, conform acuzării, au fost condamnați fiecare la 18 ani de închisoare.
Șase inculpați au fost judecați în contumacie, inclusiv cinci oficiali înalți ai ISIS, presupuși morți, inclusiv presupusul sponsor al atacurilor, belgianul Oussama Atar.
Din comandoul de zece atacatori sinucigași din 13 noiembrie 2015, doar Salah Abdeslam este încă în viață. Ceilalți nouă sunt morți, uciși fie prin declanșarea centurilor explozive în seara atacului, fie de focul poliției.