AcasăȘTIRI EXTERNEVeneția se va prăbuși, mâncată de mare. Situație de urgență pe masa...

Veneția se va prăbuși, mâncată de mare. Situație de urgență pe masa premierului Mario Draghi

Veneția se va prăbuși, mâncată de mare. Situație de urgență pe masa premierului Mario Draghi

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Mario Draghi, comunitatea științifică din Italia își exprimă îngrijorarea cu privire la viitorul, sau mai bine zis la lipsa de viitor, orașului dogilor.

Semnalul de alarmă este clar: Veneția s-ar putea, în curând, prăbuși asemenea unui castel de nisip.

„Victimă a inconștienței umane”

În cauză: creșterea nivelului mării – 35 de centimetri în mai puțin de un secol. În ciuda semnalelor de alarmă trase de specialiștii din Italia și din alte țări, încă nu a fost furnizat niciun răspuns pentru a salva orașul dogilor de mare.

Acesta este motivul pentru care Institutul Venețian de Științe, Litere și Arte i-a adresat o scrisoare deschisă lui Mario Draghi, relatează cotidianul La Stampa.

„Veneția este una din primele victime ale inconștienței umane”, afirmă în scrisoarea respectivă istoricul de artă Salvatire Settis, subliniind că orașul „nu va fi înghițit de evenimente catastrofale neprevăzute ci se va prăbuși în el însuși în următoarele decenii”.

„Orașul se scufundă în fiecare an cu 2 milimetri”, insistă istoricul, care explică că acum apa mănâncă fundaţiile clădirilor, care „se prăbuşesc din ce în ce mai des”.

Un „naufragiu birocratic”

Salvatire Settis mai amintește că nivelul mării ar trebui să crească, în medie, până la sfârșitul secolului, de la 44 la 76 de centimetri, provocând în aceste condiții repercusiuni imediate asupra populației.

„Consecințele vor fi așadar nu numai pentru generațiile viitoare nedeterminate, ci și pentru sute de milioane de tineri și copii deja în viață”, relatează Salvatire Settis. O amenințare pe care sistemul de diguri Mose nu o va putea contracara. Acesta din urmă poate „acționa asupra fenomenelor tranzitorii și locale precum inundațiile, dar nu are nici cel mai mic efect asupra creșterii continue a nivelului apei”.

În timp ce summit-ul climatic COP26 tocmai s-a încheiat, nici o măsură guvernamentală nu a fost încă pusă în aplicare. Veneția este supusă unui „naufragiu birocratic”, denunță scrioarea. Peste 30 de organizații sunt, de fapt, responsabile cu protejarea orașului. Fără succes, scrie Le Point.

Astfel, pentru a compensa lipsa de coordonare, Institutul Venețian de Științe, Litere și Arte propune înființarea unei singure organizații, după modelul Olandei.

„Salvarea Veneției va reda credibilitatea Italiei”, insistă Salvatore Settis. „Va da un exemplu lumii întregi, demonstrând că nu mai sunt permise întârzieri pentru a lua măsuri concrete”.

author avatar
Tudor Borcea
424 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger