AcasăȘTIRI EXTERNEVeneția, afectată din nou de inundații. Autoritățile au „uitat” să activeze barierele...

Veneția, afectată din nou de inundații. Autoritățile au „uitat” să activeze barierele mobile (VIDEO)

venetiaVeneția, afectată din nou de inundații. Autoritățile au „uitat” să activeze barierele mobile (VIDEO) / foto: CNBC.com

Veneția a ajuns din nou sub ape din cauza creşterii nivelului mării, după ce autoritățile au decis să nu activeze barierele mobile care protejează orașul lagună.

Sistemul de protecție MOSE, inaugurat acum două luni, nu a fost activat. O maree de aproape un metru și jumătate a inundat astfel orașul italian. Apele au năvălit pe străduțele orașului și au acoperit complet Piața San Marco, potrivit cnbc.com.

Nivelul apelor a atins o maximă de 138 de centimetri marţi după-amiază, potrivit autorităţilor locale.

Cum putea fi evitat dezastrul de la Veneția

Sistemul de protecție care ar trebui să apere Veneția de inundații nu a fost activat din cauza prognozelor meteo eronate.

Veneţia este vizată de un nivel de alertă portocalie, în condiţiile în care serviciile meteorologice prezic că nivelul apelor ar putea atinge 140 de centimetri vineri.

Riscul alunecărilor de teren şi al avalanşelor rămâne ridicat în urma ploilor abundente şi ninsorilor care au afectat Italia, regiuni din Tirolul de Sud aflându-se la al doilea cel mai înalt nivel de risc, au precizat marţi autorităţile.

Ce presupune sistemul MOSE

Sistemul, care a costat 6 miliarde de euro, este format din 78 de bariere instalate pe fundul mării.

MOSE (acronim pentru Modulo Sperimentale Elettromeccanico / Modul Experimental Electromecanic) constă dintr-o reţea de cutii umplute cu apă, concepute pentru a putea fi ridicate în 30 de minute, creând astfel o barieră capabilă să reziste în faţa unei creşteri a nivelului apei cu trei metri peste valorile obişnuite.

Veneţia se confruntă cu regularitate cu fenomenul „acqua alta”, o mare anormal de înaltă, care inundă zecile de magazine şi de hoteluri locale, inclusiv celebra piaţă San Marco.

author avatar
Andreea Vlad