AcasăȘTIRI EXTERNEVedete TikTok, condamnate la 20 de lovituri de bici. Vor curăța și...

Vedete TikTok, condamnate la 20 de lovituri de bici. Vor curăța și tribunalul timp de 30 de zile

Vedete TikTok, condamnate la 20 de lovituri de bici. Vor curăța și tribunalul timp de 30 de zile

Vedetele TikTok care și-au bătut joc de un oficial guvernamental din Nigeria au fost condamnate să primească câte 20 de lovituri de bici, conform legii Sharia.

 

Mubarak Isa Muhammed și Muhammed Bula l-au „insultat” pe Abdullahi Ganduje, guvernatorul statului nordic Kano. În videoclipul lor, îl ironizau pe Ganduje pentru acaparare de terenuri, corupție și dormit la locul de muncă, a fost postat săptămâna trecută.

Vor curăța și tribunalul timp de 30 de zile

Aceștia au postat clipul pe TikTok și Facebook, iar Muhammad, cunoscut online ca Unique Pikin, a fost arestat împreună cu Muhammad Bula.

Acțiunea lor a fost „de natură să tulbure liniștea publică”, potrivit avocatului acuzării, Wada Ahmed Wada, care a declarat că l-au „defăimat” pe guvernator, scrie Daily Mail.

Mubarak Isa Muhammed și Muhammed Bula  au pledat vinovați și au cerut clemență judecătorului. Cu toate acestea, judecătorul a dispus ca fiecare dintre ei să primească câte 20 de lovituri de bici, să plătească o amendă de 10.000 de naira (23 de dolari) și să curețe tribunalul timp de 30 de zile.

De asemenea, ei au trebuit să își ceară scuze guvernatorului Ganduje pe rețelele de socializare pentru acțiunile lor.

În statul Kano, doar musulmanii sunt condamnați la tribunalul Sharia. Dar este un stat, printre alte 12, care practică legea Sharia printre legile laice, deoarece este o zonă cu majoritate musulmană.

Avocatul lor, Bashir Yusuf, a declarat că nu vor contesta sentința. Aceasta pentru că au primit o sentință „neprivativă de libertate” și nu vor fi trimiși după gratii.

Condamnarea vedetelor TikTok vine în contextul în care în Nigeria crește tendința ca vedetele de pe rețelele de socializare să folosească ironia  ca mijloc de a comenta societatea și problemele politice.

TikTokerii nigerieni adună mii de urmăritori și, ocazional, iau în derâdere personalități publice și postează videoclipurile pe conturile lor.

author avatar
Tudor Borcea