AcasăȘTIRI EXTERNEVechiul tău frigider este prietenul lui Putin!

Vechiul tău frigider este prietenul lui Putin!

În 2022, prețurile negative ale petrolului au reprezentat unul dintre cele mai nebunești momente de pe piața energiei. Vom avea nevoie de un alt moment de nebunie dacă Europa va reuși să treacă iarna: consumatorii plătiți să nu consume electricitate.

Cea mai bună energie este cea pe care nu o consumăm. În Europa, oficialii lucrează în prezent la un plan de combatere a crizei, care va fi publicat probabil în câteva săptămâni și care se va concentra pe măsuri de consum.

Plata unor companii pentru a-și încetini semnificativ sau chiar opri funcționarea instalațiilor, astfel încât acestea să nu consume energie electrică și, prin urmare, să contribuie la menținerea luminii pentru toți ceilalți.

Economisirea energiei electrice este egală cu economisirea gazelor naturale, deoarece o mare parte din această energie din Europa este generată prin arderea gazelor importate din Rusia.

Este mai ușor să plătești companiile pentru a nu consuma energie electrică decât să faci acest lucru cu familiile

În primul rând, instalațiile industriale au sisteme sofisticate de contorizare care permit aplicarea de tarife în funcție de timp. În al doilea rând, companiile pot întrerupe mai ușor consumul complet.

„Cash-for-clunkers” pentru electrocasnice

Gospodăriile pot beneficia de politici de răspuns la cerere prin intermediul contoarelor digitale inteligente, care permit introducerea de tarife bazate pe timp.

Politicienii europeni pot încă să implementeze prețuri negative la electricitate pentru familii pe o altă cale: un fel de program „cash-for-clunkers” pentru electrocasnice, după modelul versiunii americane originale din 2009 pentru automobile, subliniază Washington Post. Au fost casate 677.000 de mașini vechi, ceea ce a dus la trecerea cererii consumatorilor către vehicule mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Alături de încălzire, aparatele electrocasnice sunt în centrul cererii de energie în majoritatea gospodăriilor: mașini de spălat, cuptoare, uscătoare, frigidere și congelatoare.

Îmbunătățirea eficienței acestora poate economisi o mulțime de megawați oră de energie. Guvernele europene ar trebui să folosească scutiri de taxe – TVA redus – sau chiar subvenții directe pentru a încuraja familiile să renunțe la aparatele electrocasnice mari consumatoare de energie în favoarea unora mai puțin energofage.

În sudul Europei, sistemul ar trebui să implice unitățile de aer condiționat, o sursă uriașă de cerere de energie electrică în prezent în Spania, Portugalia, Franța și Italia. Grecia oferă deja o subvenție cuprinsă între 30% și 50% din costul unor aparate noi, care economisesc energie.

În mod ironic, Europa ar putea copia și lipi unele politici de la un improbabil campion al eficienței energetice: Arabia Saudită. Regatul derulează deja de câțiva ani un program de înlocuire a unităților de aer condiționat vechi, ineficiente, cu altele mai noi, care economisesc energie, oferind subvenții familiilor.

Un program cash-for-clunkers pentru aer condiționat și alte aparate electrocasnice nu numai că va reduce cererea de energie, dar va sprijini și industria de retail și unii producători europeni.

Cu cea mai mare parte a atenției concentrate pe petrol și gaze naturale, oamenii trec cu vederea faptul că piețele europene de energie electrică explodează deja – și arată pericolele care urmează pentru această iarnă.

Măsurile de răspuns la cerere, cum ar fi prețurile negative și stimulentele pentru încetinirile industriale, pot ajuta chiar acum. Reducerea consumului de energie electrică este esențială pentru reducerea consumului de gaze și a dependenței de Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
692 afisari

3 COMENTARII

  1. vor sa ajungem la opait numai ca daca porci nu sunt, ulei nu ca s-au dus fabricile, seu de oaie nu ca e prea scump dar ciobanii vor subventii din taxarea prostimii, atunci ce punem in ele(in opaite)?

  2. Bai repetentilor,cu ce platiti oamenii daca opriti companiile sa produca.De unde bani la bugete daca nu mai aveti de unde lua impozite?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger