AcasăȘTIRI EXTERNEVaticanul refuză binecuvântarea uniunilor homosexuale, descrise ca un „păcat”

Vaticanul refuză binecuvântarea uniunilor homosexuale, descrise ca un „păcat”

Vaticanul refuză binecuvântarea uniunilor homosexuale, descrise ca un „păcat”

Vaticanul a confirmat imposibilitatea cuplurilor homosexuale de a primi sacramentele căsătoriei, rezervate „unirii indisolubile dintre un bărbat și o femeie”.

Biserica Catolică închide încă o dată ușa binecuvântării căsătoriilor între persoane de același sex. Vaticanul reafirmat, luni, doctrina Bisericii Catolice considerând homosexualitatea ca un „păcat” și a confirmat imposibilitatea cuplurilor de același sex de a primi binecuvântarea căsătoriei, rezervată „unirii indisolubile dintre un bărbat și o femeie”.

Instituția Vaticanului însărcinată cu exprimarea și păstrarea dogmei catolice, Congregația pentru Doctrina Credinței, a publicat un răspuns la întrebarea: „Are Biserica puterea de a binecuvânta unirile persoanelor de același sex?” „Nu”, a decis congregația în documentul său, semnat de cardinalul Luis Ladaria, prefectul acestui puternic birou.

„În anumite cercuri ecleziale, astăzi sunt difuzate proiecte și propuneri de binecuvântări pentru uniunile dintre persoane de același sex”, scrie Congregația în preambulul textului menit să clarifice poziția oficială a Vaticanului.

„Atunci când o binecuvântare este invocată cu privire la anumite relații umane, este necesar (…) ca ceea ce este binecuvântat să fie ordonat obiectiv și pozitiv să primească și să exprime harul, conform scopurilor lui Dumnezeu (…).Doar realitățile care sunt ele însele ordonate să slujească aceste planuri sunt, prin urmare, compatibile cu esența binecuvântării date de Biserică”, se arată în textul Congregației.

„Din acest motiv, nu este legal să se binecuvânteze relațiile sau parteneriatele, chiar și cele stabile, care implică o practică sexuală în afara căsătoriei (adică în afara unirii indisolubile a unui bărbat și a unei femei, deschisă în sine transmiterii vieții”, asigură Congregația.

 „Dumnezeu nu binecuvântează și nu poate binecuvânta păcatul”

Aceasta amintește poziția clasică a Bisericii: „Dumnezeu nu încetează niciodată să binecuvânteze pe fiecare dintre fiii săi (…). Dar nici nu a binecuvântat și nici nu poate binecuvânta păcatul”, insistă Vaticanul.

„Din motivele menționate mai sus, Biserica nu are și nici nu poate avea puterea de a binecuvânta uniunile homosexuale în sensul indicat mai sus”, conchide Congregația, subliniind că Papa Francisc a citit și a aprobat acest text.

În urmă cu cinci luni, observațiile papei care estimau  că „persoanele homosexuale au dreptul să fie alături, în familie” și că au „dreptul de a fi acoperiți legal” au provocat o controversă, înainte ca Vaticanul să precizeze că Sfântul Părinte nu a pus, în nici un caz în discuție, în acest fel, dogma căsătoriei dintre un bărbat și o femeie, scrie France 24.

Un „nu” nuanțat între „persoane” și „uniune”

Biserica nu are puterea de a da binecuvântarea uniunilor dintre persoane de acelaşi sex, prin urmare, binecuvântarea nu poate fi „considerată licită”, scrie și Vatican News. Astfel, nu este permis ca preoţii să binecuvânteze cuplurile formate din persoane de acelaşi sex care solicită un fel de recunoaştere, din punct de vedere religios, a uniunii lor.

La originea declaraţiei există afirmaţii şi unele practici. Documentul se integrează în „voinţa sinceră de primire şi însoţire a persoanelor homosexuale, cărora li se propun căi de creştere în credinţă”, conform celor stabilite şi de Exortaţia apostolică „Amoris laetitia”, care vorbeşte despre „ajutorul necesar” oferit persoanelor homosexuale „pentru a înţelege şi împlini pe deplin voia lui Dumnezeu în viaţa lor”.

Prin urmare, trebuie evaluate proiectele şi propunerile pastorale în acest sens, iar printre acestea se numără cele referitoare la binecuvântările uniunilor.

În esenţă, în textul Congregaţiei, se face deosebire dintre persoane şi uniune. De fapt, răspunsul negativ la binecuvântarea uniunii nu implică o judecată asupra persoanelor implicate, care trebuie primite „cu respect, compasiune şi delicateţe”, evitând „orice semn de discriminare nedreaptă”, aşa cum s-a menţionat deja în documentele magisteriale.

Motivele răspunsului negativ

„Iată motivele care stau la baza răspunsului negativ. Primul se referă la adevărul şi valoarea binecuvântărilor, care sunt «sacramentale», sunt acţiuni liturgice ale Bisericii şi necesită ca ceea ce este binecuvântat să fie «în mod obiectiv în măsură să primească şi să exprime harul, conform planurilor lui Dumnezeu înscrise în creaţie». Relaţiile, chiar şi cele stabile, «care implică o practică sexuală în afara căsătoriei» –adică în afara «uniunii indisolubile dintre un bărbat şi o femeie», deschisă transmiterii vieţii – nu răspund acelor «planuri ale lui Dumnezeu», chiar dacă sunt prezente în astfel de relaţii «elemente pozitive». Această consideraţie nu priveşte doar cuplurile homosexuale, ci toate uniunile care implică o practică sexuală în afara căsătoriei», arată sursa citată.

Binecuvântări individuale

Un alt motiv al răspunsului negativ este reprezentat de riscul „asimilării greşite a binecuvântării uniunilor dintre persoane de acelaşi sex cu sacramentul căsătoriei”.

În final, Congregaţia pentru Doctrina Credinţei precizează că răspunsul la un „dubium” (dubiu) care-i fusese prezentat „ nu exclude ca binecuvântările să fie date individual „persoanelor cu înclinaţii homosexuale, care manifestă voinţa de a trăi în fidelitate faţă de planurile revelate de Dumnezeu”.

În timp ce declară ilegală orice formă de binecuvântare care tinde să recunoască uniunile dintre persoane de acelaşi sex.

 

 

 

author avatar
Tudor Borcea
240 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger