AcasăȘTIRI EXTERNEVariola maimuței, alertă OMS „la cel mai ridicat nivel” / UE anunță...

Variola maimuței, alertă OMS „la cel mai ridicat nivel” / UE anunță o comandă uriașă de vaccinuri

Comisia Europeană a anunțat miercuri, achiziționarea a 170.920 de doze suplimentare de vaccin împotriva variolei maimuței, de la laboratorul danez Bavarian Nordic.

Dozele urmează să fie livrate „până la sfârșitul anului”, ceea ce ridică numărul total de doze achiziționate de UE la aproximativ 334.540.

„Amenințarea nu a trecut, nu putem lăsa garda jos”

„Vaccinurile deja achiziționate vor continua să fie livrate în următoarele săptămâni și luni către statele membre, Norvegia și Islanda”, un ansamblu de țări în care au fost înregistrate 18.463 de cazuri de variolă a maimuței până la 1 septembrie, a precizat executivul european într-un comunicat.

Pe lângă vaccinurile achiziționate și distribuite de UE, prin intermediul agenției sale de urgență Hera, există și doze comandate direct de statele membre.

„Numărul de cazuri a scăzut în UE în ultimele săptămâni, dar amenințarea nu a trecut, iar noi nu putem lăsa garda jos”, a subliniat comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides, promițând că Bruxellesul „va oferi statelor membre tot sprijinul de care au nevoie”, informează Le Figaro.

„Rudă” îndepărtat al variolei umane, variola maimuței se caracterizează printr-o erupție cutanată și poate fi însoțită de febră, dureri în gât sau dureri în ganglionii limfatici.

Potrivit tabloului de bord al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind cazurile confirmate, la 31 august se înregistrau 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.

Decese în Belgia și în Spania

Belgia a înregistrat săptămâna trecută primul deces al unui pacient cu variolă de maimuță care „avea probleme de sănătate subiacente”. În Europa, unde epidemia a început în luna mai, Spania a înregistrat deja două decese ale unor pacienți infectați cu virusul la sfârșitul lunii iulie, deși nu a fost stabilită în mod oficial o legătură de cauzalitate.

În timp ce majoritatea covârșitoare a cazurilor din Europa și Statele Unite se înregistrează în rândul bărbaților care au avut relații sexuale cu bărbați, aceștia nu sunt singurii afectați, deoarece unele cazuri au fost depistate și la copii și la persoane imunocompromise. La 24 iulie, OMS a ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt nivel, în încercarea de a preveni extinderea și permanentizarea epidemiei.

author avatar
Tudor Borcea