AcasăȘTIRI EXTERNEVarianta Omicron. Prima țară care-și închide granițele pentru toți străinii

Varianta Omicron. Prima țară care-și închide granițele pentru toți străinii

Israel a anunțat sâmbătă, 27 noiembrie, că va interzice vizitatorilor străini să intre pe teritoriul său timp de două săptămâni pentru a limita răspândirea noii variante de Covid-19, denumită Omicron.

Într-un comunicat, premierul israelian Naftali Bennett a declarat că interdicția, care a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, se va aplica pe o perioadă de 14 zile, sub rezerva aprobării guvernului.

Un caz confirmat, șapte suspecte

Israelul a înregistrat un caz confirmat cu varianta Omicron și șapte cazuri suspectate de contaminare cu această nouă variantă, potențial mai contagioasă și considerată îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății.

Autoritățile speră că, în acest interval de 14 zile, vor fi disponibile mai multe informații despre eficacitatea vaccinurilor anti Covid-19 cu privire la această variantă.

Mai multe țări au decis suspendarea zborurilor din Africa de sud și din țările învecinate pentru a face față noii variante. Dar, dacă închiderea granițelor poate încetini circulația noii variante, Omicron a intrat deja și pe teritoriul european. Deja Marea Britanie, Belgia, Italia, Germania, Republica Cehă au confirmat cazuri de infectări.

Închiderea granițelor nu oprește Omicron

„Frâna de urgență” a fost propusă de Comisia Europeană pentru călătoriile de proveniență Africa australă. Însă închiderea granițelor este o măsură descurajată de OMS pentru că studiile arată că aceste restricții nu au impact decât la debutul unei epidemii.

„Actualele închideri de frontieră vor avea un efect care va limita răspândirea variantei, dar care probabil nu o va împiedica să ajungă pe teritoriul nostru”, explică epidemiologul francez Jonathan Roux. „S-ar putea chiar să fie deja pe teritoriul Franței”, a adăugat el în condițiile în care Hexagonul a anunțat carantină pentru cei vaccinați care au intrat în contact cu persoanele infectate cu Omicron, scrie LCI.

Închiderea granițelor economisește doar timp. În următoarele săptămâni, oamenii de știință vor putea spune dacă această nouă variantă este sau nu mai amenințătoare decât varianta Delta.

Atâta timp cât virusul circulă la nivel global, el va suferi mutații. Lupta împotriva epidemiei trebuie deci dezvoltată la scară planetară, tocmai prin sprijinirea unor țări precum Africa de Sud, țara cea mai afectată de epidemie de pe continent, din care doar 23% dintre locuitori sunt vaccinați complet, spun specialiștii.

Potrivit site-ului Our World in Data, aproape 54% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19. O rată care scade la doar 5,6% în țările cu venituri mici.

author avatar
Tudor Borcea
201 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger