AcasăȘTIRI EXTERNEVarianta Delta: Pfizer mai eficient decât AstraZeneca, dar pentru doar 4 luni

Varianta Delta: Pfizer mai eficient decât AstraZeneca, dar pentru doar 4 luni

Varianta Delta: Pfizer mai eficient decât AstraZeneca, dar pentru doar 4 luni

După patru până la cinci luni, nivelul de protecție oferit de cele două vaccinuri devine similar conform unui studiu, care nu a fost încă validat de colegi.

Întrucât planeta se confruntă cu un nou focar epidemic cauzat de varianta Delta, un studiu britanic relevă joi, 19 august, că vaccinul Pfizer/BioNtech este mai eficient împotriva acestei variante apărute în India decât cel de la Oxford/AstraZeneca, dar eficiența sa scade mai repede.

Probe de la 700.000 de voluntari

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford, care au co-dezvoltat unul dintre cele două seruri, au examinat în perioada decembrie 2020 – august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanți.

Această analiză a constatat că, pentru infecțiile cu sarcină virală ridicată, o persoană care a primit a doua doză de vaccin Pfizer cu o lună mai devreme a fost cu 90% mai protejată împotriva variantei Delta decât o persoană nevaccinată. Acest procent scade la 85% după două luni și apoi la 78% după trei luni.

Persoanele care au primit cele două injecții ale vaccinului AstraZeneca sunt protejate 67% după o lună, 65% după două luni și 61% după trei luni. După patru până la cinci luni, nivelul de protecție oferit de cele două vaccinuri devine similar conform studiului, care nu a fost încă validat de colegi.

Eficacitate ridicată pentru ambele vaccinuri

Aceste cifre „reprezintă într-adevăr o scădere” a eficacității vaccinului Pfizer, a explicat dr. Koen Pouwels, care a lucrat la studiu, în timp ce pentru AstraZeneca „diferențele (de la lună la lună) sunt legate de hazard, adică nu ar putea exista nicio schimbare în protecție”.

Cercetătorul a insistat totuși pe faptul că, în ciuda „acestor ușoare scăderi de protecție”, „eficacitatea generală (a celor două vaccinuri) rămâne foarte mare” , subliniind că cercetătorii au studiat protecția generală și nu nivelul de protecție împotriva formelor severe și spitalizărilor, „două date foarte importante pentru evaluarea eficacității vaccinurilor”, scrie Boursorama.

Studiul intervine în momentul în care mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, iau în considerare lansarea unei campanii de rapel cu o a treia doză de vaccin.

Guvernul britanic a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că a achiziționat 60 de milioane de doze noi de vaccin Pfizer pentru a stabili un program de rapel pentru cei mai vulnerabili, din toamnă.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
182 afisari

1 COMENTARIU

  1. Sursa va rog.
    Lucrarea, daca exista una este scrisa in plin conflict de interese. Vezi mai jos citatul.

    _____Cercetătorii de la Universitatea din Oxford, care au co-dezvoltat unul dintre cele două seruri, au examinat în perioada decembrie 2020 – august 2021 probe prelevate de la peste 700.000 de participanți.______

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger