AcasăȘTIRI EXTERNEVarianta Delta nu deraiază economia zonei euro

Varianta Delta nu deraiază economia zonei euro

Se așteaptă ca răspândirea rapidă a variantei Delta a coronavirusului să aibă doar un impact limitat asupra economiei zonei euro, a asigurat Philip Lane, economistul șef al Băncii Centrale Europene (BCE).

“Economia în zona euro rămâne în creștere robustă și în acest an și în anul viitor. Faptul că varianta Delta nu a necesitat măsuri mai extinse – și aceste măsuri localizate s-au dovedit rezonabil de eficiente – indică faptul că impactul este limitat până acum” a declarat Lane pentru Reuters.

“Această rezistență a economiei și performanța mai bună decât era de așteptat în al doilea trimestru înseamnă că această creștere a  regiunii rămâne în conformitate cu previziunile prezentate în iunie de BCE. Este o imagine echilibrată”, a adăugat el.

Banca centrală a declarat atunci că se aștepta la o creștere a produsului intern brut (PIB) de 4,6% în acest an și de 4,7% pentru 2022.

Aproximativ două treimi din locuitorii zonei euro au primit deja cel puțin o doză de vaccin și majoritatea celor 19 țări ale blocului valutar mențin o serie de măsuri de sănătate publică.

Cu toate acestea, Philip Lane a avertizat că “blocajele vor fi mai persitente decât estimările anteriore”, în timp ce acum “se vede o oarecare moderație în economia mondială”.

Sarcina principală pentru BCE la ședința sa din 9 septembrie va fi să decidă ritmul achizițiilor de obligațiuni în trimestrul următor.

„Orice ajustare pe care o facem în perioada pandemiei se încadrează în filozofia unică: menținerea condițiilor de finanțare favorabile”, a precizat oficialul BCE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
106 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger