AcasăȘTIRI EXTERNEVara tuturor armelor. Rusia a testat cel mai nou sistem antirachetă, S-500

Vara tuturor armelor. Rusia a testat cel mai nou sistem antirachetă, S-500

Vara tuturor armelor. Rusia a testat cel mai nou sistem antirachetă, S-500

Testul a avut loc marți, 20 iulie,  în poligonul Kapustin Yar, fiind folosite rachete antiaeriene împotriva unei ținte balistice de mare viteză, a informat Ministerul rus al Apărării.

„Potrivit datelor de control obiectiv, ținta a fost distrusă”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului. Militarii ruși au informat că „sistemul de rachete antiaeriene S-500 (…) este destinat pentru distrugerea unui întreg spectru de mijloace aeriene de atac, actuale și de perspectivă, la orice altitudine și orice viteză”, scrie DefenseRomania.

„Fără echivalent în lume”

Tragerile de luptă efectuate în cadrul testelor au confirmat caracteristicile tehnico-tactice precum și fiabilitatea ridicată a tehnicii militare rusești de apărare antiaeriană.

Planurile de înzestrare prevăd livrarea primului sistem S-500 către marea unitate de apărare antiaeriană și apărare antirachetă din Regiunea Moscova. Rusia susţine că sistemele S-500, cu o rază maximă de acţiune de 600 km, „sunt fără echivalent în lume”.

Precedentul S-400, coșmarul NATO

Ele urmează să înlocuiască sistemele S-400, încă relativ moderne şi vândute recent mai multor ţări, printre care Turcia, ceea ce a stârnit proteste din partea NATO şi SUA.

La începutul lui iulie, comandantul Forţelor Aerospaţiale ruse, Serghei Surovikin, a declarat că sistemele S-500 trebuie să „distrugă rachete cu rază medie şi, dacă va fi necesar, rachete intercontinentale în ultima parte a traiectoriei lor”. Sistemele S-500 „pot de asemenea să distrugă rachete hipersonice”, a precizat el pentru publicaţia armatei ruse, Krasnaia Zvezda.

Și un nou avion de luptă

Pe fondul tensiunilor cu ţările occidentale, Rusia şi-a accelerat în ultimii ani dezvoltarea de noi arme. Luni, Rusia a anunțat că a testat cu success o rachetă hipersonică Zirkon, care face parte din panoplia „armelor invincibile” lăudate de președintele Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin urmează să viziteze marţi salonul aerospaţial MASK-2021 de lângă Moscova, prilej cu care va fi dezvăluit un nou avion de vânătoare rus.

author avatar
Tudor Borcea