AcasăȘTIRI EXTERNEVara pericolelor. Cum ne afectează canicula sănătatea mintală / Concluzii terifiante ale...

Vara pericolelor. Cum ne afectează canicula sănătatea mintală / Concluzii terifiante ale specialiștilor

Știința confirmă că efectele căldurii asupra sănătății noastre psihice sunt mult mai grave. Studii recente indică o creștere de cel puțin 10% a numărului de vizite la urgențe în zilele în care temperaturile ating sau depășesc pragul superior de 5% din intervalul normal de temperatură. Iar unii oameni sunt mai vulnerabili decât alții. Creșterea temperaturilor poate agrava simptomele persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

Valurile de caniculă, precum și alte evenimente meteorologice, cum ar fi inundații și incendii, au fost asociate cu creșterea simptomelor la persoanele cu depresie și la cele cu tulburare de anxietate generalizată – o tulburare în care oamenii se simt anxioși în cea mai mare parte a timpului.

Suicid și tentative de suicid

Există, de asemenea, o legătură între temperaturile ridicate zilnice și sinuciderea și tentativele de suicid. Se poate spune că, în general, pentru fiecare creștere cu 1°C a temperaturii medii lunare, decesele legate de sănătatea mintală cresc cu 2,2%.

Vârfurile de umiditate relativă duc, de asemenea, la o creștere a cazurilor de sinucidere. Atât umiditatea, cât și temperatura – care sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice provocate de om – au fost asociate cu o creștere a episoadelor maniacale la persoanele cu tulburare bipolară. Această fază a bolii este deosebit de dăunătoare și poate duce la spitalizare pentru psihoză și gânduri sinucigașe, scrie Slate.

Eficacitatea tratamentelor, afectată

Probleme suplimentare sunt cauzate de faptul că, pe vreme caldă, unele tratamente pot avea mai multe tipuri de efecte secundare dramatice. Eficacitatea unor medicamente importante utilizate pentru tratarea bolilor psihiatrice poate fi redusă. Multe medicamente cresc riscul de deces din cauza căldurii, cum ar fi antipsihoticele, care pot suprima senzația de sete și pot duce la deshidratare.

Altele acționează diferit în funcție de temperatura corpului și de gradul de deshidratare al persoanei. Acesta este cazul litiului, un stabilizator al dispoziției foarte puternic și utilizat pe scară largă, care este prescris frecvent persoanelor cu tulburare bipolară.

Căldura poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală și capacitatea de a gândi și de a raționa a persoanelor fără tulburări mintale. Cercetările arată în mod clar că zonele creierului responsabile pentru dezvoltarea și rezolvarea sarcinilor cognitive complexe sunt afectate de stresul termic.

Un studiu efectuat pe elevii din Boston, SUA, a constatat că cei care au stat în camere fără aer condiționat în timpul unui val de căldură au avut rezultate cu 13% mai slabe la testele cognitive decât colegii lor. De asemenea, au avut un timp de reacție cu 13% mai lent.

Legătură cu creșterea infracțiunilor

Faptul că nu poți gândi clar din cauza căldurii poate avea și alte consecințe. Este mai probabil să conducă la frustrare, care, la rândul ei, poate duce la un comportament mai agresiv. Există dovezi solide ale legăturii dintre căldura extremă și creșterea numărului de infracțiuni violente: o simplă creștere de unul sau două grade Celsius a temperaturii ambientale poate duce la o creștere de 3-5% a numărului de agresiuni.

Se estimează că, până în 2090, schimbările climatice ar putea duce la o creștere de 5% a tuturor categoriilor de infracțiuni la nivel mondial. Motivele acestei creșteri implică o interacțiune complexă de factori psihologici, sociali și biologici. De exemplu, o substanță chimică din creier numită serotonină, care, printre altele, ajută la controlul nivelului de agresivitate, este afectată de temperaturile ridicate.

Există încă multe lucruri pe care nu le înțelegem despre interacțiunea complexă și buclele de feedback dintre schimbările climatice și sănătatea mintală – în special efectele valurilor de căldură. Valurile de căldură și efectele lor asupra sănătății mintale ne reamintesc că cel mai bun lucru pe care îl putem face, pentru noi înșine și pentru generațiile viitoare, este să luăm măsuri în ceea ce privește schimbările climatice, opinează specialiștii.

author avatar
Tudor Borcea