AcasăȘTIRI EXTERNEVara masacrului în Marea Neagră: 5.000 de delfini morți / Care este...

Vara masacrului în Marea Neagră: 5.000 de delfini morți / Care este explicația specialiștilor

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. În timp ce războiul face ravagii în Ucraina, biologii marini și ecologiștii din țările vecine din Marea Neagră spun că delfinii mor în masă pentru a patra lună consecutiv în regiune, de la începutul războiului.

Potrivit lui Ivan Rusev, specialist de mediu la Parcul național natural ucrainean al estuarelor Tuzly, până la 5.000 de delfini au murit între martie și iulie 2022. O cifră de trei ori mai mare decât cea de dinainte de război, relatează cercetătorul pentru publicația Kyiv Independent.

Submarinele rusești și exploziile

Principala explicație este că delfinii folosesc ecolocația, cunoscută și sub numele de sonar, pentru a comunica, a găsi hrană și a naviga.

Cu toate acestea, zgomotul constant provocat de submarinele flotei rusești din Marea Neagră, precum și toate exploziile legate de lansarea rachetelor, provoacă traume acustice acestor animale. Sistemul lor vital de ecolocație este paralizat.

Ca urmare, delfinii mor în număr mare, deoarece se luptă să găsească hrană și devin sensibili la viruși și paraziți, din cauza sistemului imunitar slăbit.

Ecologiștii din Bulgaria, România și Turcia au raportat o „creștere extraordinară” a numărului de delfini găsiți morți, eșuați pe plaje. Numai în orașul bulgar Burgas au fost găsite aproximativ 60 de cadavre de delfini de la începutul războiului, potrivit expertului în inspecție ecologică Maria Andreeva, informează CNews.

„Cu toate acestea, numărul delfinilor care ajung la țărm este de obicei de doar 5% din numărul total de decese”, spune Ivan Rusev. Cei care nu eșuează pe plaje sunt mâncați de păsări, crustacee și alți prădători marini.

Consecințe directe ale războiului

În ceea ce privește legătura cu războiul, există dovezi convingătoare. După ce a studiat testele de laborator pe care colegii săi le-au efectuat în România, Ivan Rusev a ajuns la concluzia că din cei 10 delfini examinați, jumătate au murit din cauza unei infecții sau a unor paraziți. „Un delfin sănătos este o creatură foarte puternică și rareori este afectat de astfel de boli. Aceasta este cu siguranță o traumă acustică”, a spus el.

În plus, exploziile constante din Marea Neagră fac ca delfinii să înoate rapid la suprafața apei, provocându-și embolie gazoasă. O afecțiune asemănătoare cu boala de decompresie, care apare atunci când scafandrii ies la suprafață prea repede și se formează bule de azot în sângele lor.

„Când acest lucru se întâmplă rapid, apar cheaguri de sânge și delfinii mor”, spune Ivan Rusev.

Poluarea chimică provocată de rachete amenință, de asemenea, fauna Mării Negre, dar efectele vor fi vizibile probabil doar peste câțiva ani. „Multe specii unice de pești pe care le avem astăzi vor dispărea. Vom pierde un întreg ecosistem”, conchide Ivan Rusev.

author avatar
Tudor Borcea
972 afisari

5 COMENTARII

  1. Cautam operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs. la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti minim 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet, email, word. Pentru detalii, trimiteti mesajul APLIC la adresa de email:locdemuncaonline1@gmail.com

  2. Nu a gasit nimeni o legatura cu laboratoarele biologice americane din Odesa? Ori nu e voie sa se spuna asta

  3. Ii doare fix in basca si pe amerloci, si pe banderistii ukro-na-zi, si pe rusnacii aia salbatici cati delfini mor in Marea Neagra !! Gunoaiele astea sataniste au razboiul lor de purtat, au afacerile lor de facut, au niste laboratoare biologice ale mortii de care prefera ca nimeni sa nu vorbeasca despre ele, numai tot felul de coincidente se intampla pe acolo, prin Ukro-na-zia aia banderista imputita !! Bai Zdrelinski, sa nu uiti sa te lupti pana la pen-ultimul ukro-na-zi, deja ai imprastiat prin lume cam 13 milioane de salbatici de acolo, cand ajungi pe la 25 de milioane de salbatici pusi pe fuga, cu racketii tai cu tot, poti sa capitulezi, o sa vina jidanii sa re-populeze zona aia de tot kakatul !! Ha ha ha 🙂 Sa aveti parte numai de Slava in gura, bai Zdrelinski, mai ales de la negrisorii din Afrika, care va blestema deja in fiecare zi, in septembrie iar porneste puhoiul de infometati spre Occidentul acela ateu, decadent, kurkubeist si ipocrit !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger