AcasăȘTIRI EXTERNEVanuatu: Un vulcan subacvatic erupe violent / Plouă cu cenușă și sulf...

Vanuatu: Un vulcan subacvatic erupe violent / Plouă cu cenușă și sulf în paradisul din Pacific – FOTO

Vanuatu: Un vulcan subacvatic erupe violent / Plouă cu cenușă și sulf în paradisul din Pacific - FOTO / Foto: Twitter

Vulcanul subacvatic East Epi, situat în Vanuatu, în Pacific, a erupt miercuri, aruncând nori de cenușă până la 100 de metri înălțime.

Autoritățile au recomandat navelor și aeronavelor să evite zona. „Cerem populației locale să fie atentă la posibilele explozii puternice, deoarece erupțiile sunt încă în curs de desfășurare”, a declarat Ricardo William, specialist în vulcani la Departamentul de Meteorologie și Riscuri Geologice din Vanuatu.

Cenușă și sulf din adâncuri

Un perimetru de securitate de 10 km a fost stabilit în jurul vulcanului subacvatic, care se află la 68 km nord de Port Vila, capitala statului din Pacific.

Au fost raportați vapori deasupra sitului, iar vulcanul a început să arunce cenușă miercuri dimineață. Activitatea vulcanică a început cu puțin timp înainte de ora locală 8.00 (21.00 GMT marți), potrivit departamentului local de meteorologie, informează Journal de Montreal.

Philip Dick, un oficial guvernamental, a declarat că pământul a început să se cutremure și că la primele ore ale dimineții era vizibil fum deasupra locului. „Apoi au început exploziile – încă mai există un miros urât de sulf în satele din apropiere”, a adăugat el.

Cercul de Foc al Pacificului

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă vulcanică la nivelul unu (din cinci), indicând „perturbări minore”. Locuitorii din insulele învecinate Epi și Tongoa au fost sfătuiți să evite coasta.

Ministerul a precizat într-un comunicat că, deși Centrul de alertă pentru tsunami din Alaska, SUA, nu a detectat nicio activitate în regiunea Vanuatu, „astfel de erupții au potențialul de a crea valuri tsunami”.

Vanuatu este situat într-o zonă de mare activitate seismică, cunoscută și sub numele de Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc plăcile tectonice.

author avatar
Tudor Borcea
333 afisari
Zenville