AcasăȘTIRI EXTERNEValul noilor droguri lovește Europa. Continentul devine un centru mondial al narcoticelor

Valul noilor droguri lovește Europa. Continentul devine un centru mondial al narcoticelor

Valul noilor droguri lovește Europa. Continentul devine un centru mondial al narcoticelor / Foto: Printscreen

Producția de droguri este în creștere în Europa, potrivit unei estimări publicate marți de agenția UE antidrog, care a avertizat în legătură cu o proliferare a noilor substanțe psihoactive vândute și consumate pe continent.

În raportul său anual, agenția antidrog a declarat că apar noi dovezi privind creșterea producției de droguri în Europa, confirmând astfel avertismentul său anterior privind transformarea continentului într-un centru mondial al narcoticelor și nu doar o piață de consum.

Valul drogurilor sintetice: catinona

„Producția de droguri sintetice continuă să crească în Europa”, a avertizat raportul, menționând că laboratoarele ilegale din Europa produc cantități uriașe de amfetamină, metamfetamină și alte droguri sintetice pentru consumul local și pentru exportul în afara Europei, informează Swissinfo.

Drogurile și substanțele chimice necesare pentru producerea lor sunt încă importate în mare parte în Europa din alte părți ale lumii, inclusiv din America de Sud și Asia, dar organizațiile criminale europene își strâng legăturile cu cartelurile din afara continentului în încercarea de a reduce costurile de producție și trafic de droguri, se arată în raportul care se bazează pe informații de la agențiile europene de aplicare a legii.

Peste 350 de laboratoare de droguri sintetice au fost detectate și dezmembrate în 2020 în Europa, ultimul an pentru care există date disponibile, a precizat agenția UE, adăugând că agențiile de aplicare a legii au descoperit, de asemenea, mai multe laboratoare de cocaină și situri de producție de droguri noi, cum ar fi catinona.

Cele mai multe laboratoare, în Belgia și Olanda

Catinona este o substanță chimică asemănătoare amfetaminei, despre care se crede că este principala substanță activă din khat, o plantă utilizată în mod tradițional în Africa de Est și în Peninsula Arabică pentru efectele sale stimulante.

Agenția antidrog a UE a raportat un trafic record de catinonă în Europa, ca parte a utilizării tot mai frecvente a noilor stupefiante, care „continuă să apară în Europa în ritm de unul pe săptămână”, se arată în raport. Cele mai multe laboratoare de droguri ilicite dezmembrate au fost găsite în Belgia și în Olanda. De asemenea, au fost detectate unități de producție în Republica Cehă, Polonia, Germania și alte țări din UE.

author avatar
Tudor Borcea