AcasăȘTIRI EXTERNEValul de scumpiri mătură și țările bogate

Valul de scumpiri mătură și țările bogate

Inflația din economiile bogate ale lumii a atins un nivel maxim în ultimii 25 de ani, alimentând îngrijorările cu privire la creșterea costului vieții pentru gospodării și adăugând presiune asupra băncilor centrale pentru a crește ratele dobânzilor.

Ritmul anual de creștere a prețurilor de consum în grupul  statelor dezvoltate a atins 5,8% în noiembrie, în creștere de la doar 1,2% în aceeași lună a anului precedent și cea mai mare rată din mai 1996.

Avansul a fost  fost determinat de prețurile la energie, care au crescut cu 28%. De asemenea, prețurile alimentelor au crescut puternic la 5,5%, de la 4,6%.

Datele au venit în momentul în care noul guvernator al băncii centrale a Germaniei, Joachim Nagel,  a avertizat că inflația ar putea rămâne ridicată mai mult decât se așteaptă economiștii.

În SUA, zona euro și Marea Britanie, inflația se ridică la peste dublu față de ținta de 2% stabilită de băncile lor centrale.

Principalele bănci centrale din lume au indicat că probabil vor începe înăsprirea politicii monetare în lunile următoare.

Banca Angliei  și-a majorat dobânda în decembrie, pentru prima data în trei ani.

Rezerva Federală a SUA  a avertizat că ar putea fi nevoită să crească dobânzile mai repede decât era planificat anterior, în timp ce Banca Centrală Europeană a anunțat că va opri achizițiile de obligațiuni din perioada pandemiei în martie.

Cu toate acestea, unii analiști se așteaptă ca inflația să se modereze la sfârșitul acestui an.

Ben May, economist la Oxford Economics, a spus că ritmul de creștere a prețurilor în SUA și zona euro a fost aproape la apogeu, în timp ce în Canada și Marea Britanie va atinge vârful în aprilie.

Pe de altă parte, Silvia Ardagna, economist la  Barclays, susține că presiunile inflaționiste vor persista în lunile următoare, deoarece companiile pot transfera în cele din urmă creșterea costurilor de producție asupra consumatorilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
264 afisari

1 COMENTARIU

  1. In nordul americii pretul cel mai mic la energie electrică este in Quebec, singura provincie canadiană care nu a fost de acord cu privatizarea producerii si distribuției energiei electrice. Se pare ca este pretul cel mai mic dintre toate țările industrializate.

    Aproximativ, pretul este de 0.0616 CAD pentru primii 40kwh/zi de facturare si 0.0950 CAD/kwh pentru restul energiei consumate.
    Azi 1CAD = 3.46RON, deci
    O.0616 CAD aprox 0.213 RON
    0.0950 CAD aprox 0.329 RON

    poate cineva dintre partizanii liberalizării preturilor sa-mi indice o țară in care preturile s-au stabilizat la o valoare mai mica decat initial si mai mică decât prețurile in Quebec?

    https://www.hydroquebec.com/residentiel/espace-clients/tarifs/tarif-d-tarification.html

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger