Recentul anunț al președintelui Emmanuel Macron, cum că Franța va recunoaște statul palestinian, a stârnit o serie de reacții pe plan internațional.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat joi, 24 iulie, că țara sa va recunoaște oficial statul Palestina în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite (ONU) de la New York, programată să aibă loc în luna septembrie. Hotărârea, făcută publică de către șeful statului francez pe rețelele de socializare, a generat rapid reacții din partea mai multor lideri internaționali.
„Fidel angajamentului său istoric față de o pace justă și durabilă în Orientul Mijlociu, am decis ca Franța să recunoască statul Palestina. Voi face anunțul solemn la Adunarea Generală a Națiunilor Unite din septembrie”, a scris șeful statului francez pe X (fostul Twitter).
Fidèle à son engagement historique pour une paix juste et durable au Proche-Orient, j’ai décidé que la France reconnaîtra l’État de Palestine.
J’en ferai l’annonce solennelle à l’Assemblée générale des Nations unies, au mois de septembre prochain.… pic.twitter.com/7yQLkqoFWC
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) July 24, 2025
Premierul Sánchez a salutat gestul președintelui Macron
N-a trecut mult timp de la acest anunț până să apară primele reacții la nivel internațional. Printre acestea se numără cea a șefului guvernului spaniol. Premierul Pedro Sánchez a salutat gestul președintelui Macron, considerând că recunoașterea statului palestinian este esențială pentru menținerea perspectivei unei soluții pașnice în Orientul Mijlociu, potrivit tvrinfo.ro. „Împreună, trebuie să protejăm ceea ce Netanyahu încearcă să distrugă. Soluția a două state este singura cale”, a transmis oficialul spaniol, unul dintre cei mai vocali critici ai ofensivei israeliene din Gaza.
Celebro que Francia se sume a España y otros países europeos en su reconocimiento del Estado de Palestina.
Entre todos debemos proteger lo que Netanyahu está tratando de destruir. La solución de los dos Estados es la única solución. https://t.co/fxlrSR1IPN
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) July 24, 2025
La rândul său, Arabia Saudită a catalogat decizia Franței drept „istorică” și a încurajat și alte state să adopte „măsuri pozitive similare”. Ministerul saudit de Externe a subliniat că această poziție reafirmă consensul internațional privind dreptul poporului palestinian la autodeterminare și la înființarea unui stat în granițele din 1967.
Până în prezent, cel puțin 142 de state au recunoscut Palestina, conform unui bilanț AFP.
Reacție dură din SUA: decizie „imprudentă”
Pe de altă parte, însă, Statele Unite au respins „ferm” decizia Franței, calificând-o drept „imprudentă” și periculoasă pentru procesul de pace. Secretarul de stat american Marco Rubio a transmis, într-un mesaj postat pe platforma X, că „această decizie servește doar propagandei Hamas și este un semn de dispreț față de victimele din 7 octombrie”.
În acea zi, un atac lansat de Hamas împotriva Israelului a dus la moartea a 1.219 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale. Ca reacție, Israelul a lansat o amplă ofensivă militară în Fâșia Gaza, soldată până în prezent cu 59.106 morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.
The United States strongly rejects @EmmanuelMacron’s plan to recognize a Palestinian state at the @UN general assembly.
This reckless decision only serves Hamas propaganda and sets back peace. It is a slap in the face to the victims of October 7th.
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) July 25, 2025
Israelul denunţă recunoaşterea statului palestinian de către Franţa
Totodată, au apărut și primele reacții din Israel față de anunțul făcut de către liderul de la Paris.
Liderii israelieni au criticat aspru anunţul făcut joi de preşedintele francez Emmanuel Macron, conform căruia Franţa va recunoaşte în septembrie statul Palestina, relatează AFP.
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a apreciat că această decizie „recompensează teroarea” şi constituie o ameninţare existenţială, oferind o „rampă de lansare pentru anihilarea” Israelului. „Să fim clari: palestinienii nu caută să creeze un stat alături de Israel, ci caută să creeze un stat în locul Israelului”, a adăugat șeful guvernului israelian.
Totodată, ministrul de externe israelian Gideon Saar a afirmat că „un stat palestinian va fi un stat al Hamas”, referindu-se la militanţii palestinieni care au atacat Israelul în 2023, declanşând războiul din Gaza.
Analiza „Național”: Soluția cu două state – Israel și Palestina -, imposibil de aplicat
De altfel, la finalul anului 2023, „Național” a publicat o amplă analiză pe acest subiect.
„În 1991, ONU a decis, la Madrid, că trebuie demarate procedurile pentru recunoașterea internațională a existenței statului Palestina. Atunci, în Cisiordania erau 100.000 de evrei, astăzi sunt de cinci ori mai mulți, după o campanie masivă de colonizare declanșată în ultimii ani de Tel Aviv. Între timp, au mai apărut și oareșce zăcăminte de gaz prin largul coastelor Fâșiei Gaza, așa că de ce ar accepta Israelul să piardă bogăția asta?!
Israel și Hamas, doi adversari înverșunați, dar care, în multe privințe, se înțeleg de minune. În primul rând, trebuie spus că niciuna dintre tabere nu e cu adevărat interesată de soluția cu „două state”, găsită de comunitatea internațională pentru acest conflict. Chiar dacă Fâșia se rupe în jurul lor, nici Hamas nu renunță la luptă, nici Israelul nu vrea să mai plece de acolo.
Cine va guverna Gaza?
La un moment dat, conflictul tot se va încheia, așa că întrebarea „Ce va fi atunci?” este cât se poate de legitimă. Mai mult, lumea va vrea să știe cine va guverna în Gaza, cum va fi aprovizionată provincia și, bineînțeles, cine va reconstrui totul.
Unii zic că arabii vor da banii, girând renașterea națiunii palestiniene. Dar MbS s-a (prințul saudit moștenitor Mohammed bin Salman) și-a croit o imagine de lider extrem de pragmatic când vine vorba de cauza „fraților” palestinieni. De fapt, singurul lucru care-l interesează cu adevărat pe MbS este modernizarea Arabiei Saudite, iar normalizarea relațiilor cu Israelul, un motor al progresului tehnologic, poate contribui la acest obiectiv.”
Citiți mai multe AICI: ANALIZĂ. Soluția cu două state – Israel și Palestina -, imposibil de aplicat
Citiți și: Miza războiului Israel – Palestina: uriașele resurse energetice din Gaza!
De ce nu va funcționa o Palestină demilitarizată. “Soluția cu 1,8 state”