AcasăȘTIRI EXTERNEVal de proteste anti-lockdown în China. Beijing: „Lupta împotriva Covid-19 va fi...

Val de proteste anti-lockdown în China. Beijing: „Lupta împotriva Covid-19 va fi un succes” – VIDEO

protesteChina a înăsprit cenzura pe internet! Autoritățile chineze le declară război cetățenilor, după protestele împotriva restricțiilor zeroCovid

Regimul chinez a dat asigurări, luni, că „lupta sa împotriva Covid-19 va fi un succes”, a doua zi după demonstrații de o amploare fără precedent în întreaga Chină pentru a protesta împotriva politicii draconice a Beijingului „zero Covid-19”.

Autoritățile denunță „forțe cu motivații ascunse”

Printre sloganurile scandate duminică, au fost „Fără teste Covidi-19, suntem flămânzi!”, „Xi Jinping, demisia! PCC (Partidul Comunist Chinez), retrageți-vă!” sau „Nu închiderii, vrem libertate”.

Alți demonstranți au ținut în mâini coli albe de hârtie, făcând referire la lipsa libertății de exprimare în China. Incendiul mortal din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, a catalizat furia multor chinezi, unii dintre ei acuzând restricțiile sanitare pentru blocarea activității salvatorilor.

Întrebat despre protestele din weekend, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „sub conducerea Partidului Comunist Chinez și cu sprijinul poporului chinez, lupta noastră împotriva Covid-19 va fi un succes”, informează 20 Minutes.

Luni, autoritățile chineze au încercat să limiteze furia de amploare a chinezilor exasperați de restricțiile sanitare și care cer mai multă libertate.

Duminică, mulțimi de protestatari, răspunzând apelurilor de pe rețelele de socializare, au ieșit în stradă în Beijing, Shanghai și Wuhan, surprinzându-i pe reprezentanții forțelor de ordine. Mobilizarea pare să fie cea mai mare de la revoltele pro-democrație din 1989.

Este punctul culminant al unei nemulțumiri populare în creștere în ultimele luni în China, una dintre puținele țări din lume care aplică încă o politică strictă de „zero Covid-19”, cu închideri repetate și teste PCR aproape zilnice ale populației.

Ministerul chinez de Externe a acuzat „forțe cu motivații ascunse” de a lega incendiul din Xinjiang de „răspunsul local la Covid-19”, potrivit purtătorului său de cuvânt Zhao Lijian.

Dar demonstrațiile au scos în evidență, de asemenea, cereri pentru mai multe libertăți politice și chiar pentru plecarea președintelui Xi Jinping, care tocmai a fost reales pentru un al treilea mandat fără precedent în fruntea țării.

author avatar
Tudor Borcea
150 afisari

1 COMENTARIU

  1. Zero covid cu zeci, sute de mii de morti de foame, sinucideri, alte boli, accidente sau incendii ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger