AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinurile, aur pe Wall Street

Vaccinurile, aur pe Wall Street

Valoarea bursieră a tinerelor start-up-uri de farmacii și biotehnologii a explodat în acest an sub efectul progresului în căutarea unui vaccin împotriva Covid-19, precum  BioNTech, care tocmai a anunțat o descoperire majoră cu Pfizer.

Listată pe Wall Street, această companie germană de 1.500 de angajați, înființată în urmă cu doar 12 ani, și-a văzut creșterea prețului acțiunilor cu 225% de la începutul anului. Acum cântărește 26 de miliarde de dolari și și-a adus cei doi fondatori în clubul celor mai bogați 100 de germani.  În jurul său, mai multe laboratoare „mici” au decolat, uneori chiar înainte de a anunța rezultate majore. CureVac, tot din Germania, a crescut cu aproape 300%, iar Novamax și Moderna, ambele din Statele Unite, cu  2.040% , respectiv 326% – valorând peste 30 de miliarde USD.

Apetitul investitorilor s-a reflectat și în IPO-uri. Mecca pentru biotehnologii, Wall Street și bursa Nasdaq au văzut 65 de companii noi care au strâns 16,2 miliarde de dolari, de departe cele mai mari sume din istorie, potrivit firmei de date financiare americane Dealogic. Foarte avansată în căutarea unui vaccin, Moderna folosește o tehnologie similară cu cea a BioNTech și Pfizer, iar primele reveniri din faza sa de studii pe scară largă, faza 3, sunt așteptate în curând. „Vor câștiga mulți bani dacă există feedback pozitiv”, spune Daniel Mahony, manager de fonduri în industria farmaceutică pentru compania Polar Capital din Londra.

Specialistul insistă în special asupra faptului că, la fel ca în cazul BioNTech, comercializarea unui vaccin eficient în mai puțin de un an ar fi „fenomenală” pentru Moderna. Laboratoarele  au beneficiat, de asemenea, de miliarde de dolari în subvenții de stat și fundații, precum și precomenzi masive, cum ar fi contractul aprobat miercuri de Comisia Europeană pentru achiziționarea a până la 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer -BioNTech.

Această politică permite acestor companii să stabilească procesul de fabricare a vaccinului industrial în același timp cu care lucrează la dezvoltarea acestuia. Mai presus de toate, promisiunile inovațiilor biotehnologice încurajează în continuare investitorii. “Începem să înțelegem  modalitățile de a  trata bolile cu noi tipuri de tehnologii. Ce se întâmplă acum în aceste laboratoare te face să fii foarte optimist pentru următorii 10 sau 20 de ani”, a adăugat Mahony.  Modalități de afaceri, altfel spus.

author avatar
Radu Jacotă
360 afisari

2 COMENTARII

  1. @ Ce e bă ăla „vaccin industrial”, ? E ca uleiurile industriale bio că zice articolul și despre biotehnologii , ?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri