În momentul când UE se confruntă cu dificultăți în furnizarea de vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate de grupurile farmaceutice occidentale, și când eficacitatea vaccinului AstraZeneca este pusă în discuție, Rusia își impune propriul produs.
Directorul fondului suveran rus RDIF a declarat că a ajuns la „acorduri cu companii italiene, spaniole, franceze și germane pentru a începe producția” vaccinului rusesc Sputnik V.
Kirill Dmitriev, a cărui organizație a finanțat vaccinul și este responsabilă de vânzarea sa la nivel global, a declarat că acordurile ar permite vaccinului Sputnik V să fie furnizat pe piața europeană „odată ce se va acorda aprobarea” de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).
EMA a lansat o examinare continuă a vaccinului Sputnik V, la începutul acestei luni, dar Ungaria, membră al UE, a început să-l utilizeze ca parte a campaniei de vaccinare, deși nu a fost aprobat de agenția europeană.
De asemenea, Republica Cehă și Slovacia au comandat doze Sputnik V și au declarat că nu vor aștepta aprobarea EMA.
Potrivit RDIF, Sputnik V a fost înregistrat în peste 50 de țări. Dmitriev a declarat, luni, că 3,5 milioane de persoane din Rusia au primit ambele doze de vaccin, scrie Europa Liberă.
Italia confirmă. Restul, nu
Pe de altă parte, Dimitriev nu a indicat numele grupurilor europene cu care s-a ajuns la acorduri privind Sputnik V. Și, de fapt, în afară de Italia, niciun partener local nu a fost confirmat.
La 9 martie, a fost anunțat un prim acord de producție în Italia, cu compania farmaceutică italo-elvețiană Adienne, care va produce vaccinul în Lombardia.
În Franța, Ministerul Economiei a declarat luni că nu știe de nici un acord semnat între fondul suveran rus RDIF și companiile franceze cu scopul de a produce Sputnik.
Aceeași necunoscută și în Spania, unde Ministerul Sănătății a răspuns pentru AFP: „În acest moment, nu avem informații cu privire la formalizarea vreunui contract de fabricație în Spania”.
În ceea ce privește Germania, se știe din februarie că sunt în curs negocieri cu laboratorul IDT Biologika, dar un purtător de cuvânt a declarat că, dacă un parteneriat ar fi fost semnat cu o companie germană, acela nu a fost cu IDT. „Nici un acord ferm, sub nici o formă. Suntem încă la etapa discuțiilor”, a insistat el, scrie TV5Monde.
Sputnik V pentru 50 de milioane de europeni
Sputnik V nu este încă autorizat în Uniunea Europeană, dar a făcut un pas înainte odată cu începerea examinării sale de către EMA, agenția cu sediul în Amsterdam. După acest anunț, autoritățile ruse au declarat că sunt gata să ofere vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni, începând din luna iunie.
În plus, Kirill Dmitriev a declarat, luni, că Rusia este pregătită, de asemenea, să „înceapă apovizionarea țărilor din UE care vor autoriza independent de EMA vaccinul Sputnik V”, precum Ungaria.
Primit inițial cu scepticism în străinătate, deoarece a fost anunțat ca un succes în vara anului 2020 după teste efectuate pe doar câteva zeci de persoane, Sputnik V a convins de atunci aproximativ cincizeci de țări. Fiabilitatea sa a fost validată în februarie de revista științifică The Lancet.
Un succes pentru Rusia lui Putin
Dezvoltarea vaccinului a fost încredințată instituțiilor de stat și este sărbătorită la Moscova ca un succes istoric pentru Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin.
Alegerea numelui vaccinului are, de asemenea, înalte rezonanțe simbolice. Un omagiu adus astfel primului satelit artificial din lume care a fost pus pe orbită în 1957 de URSS, în cadrul programului Sputnik, și care amintește de o realizare științifică majoră și, în egală măsură, de o „tiflă” istorică dată de ruși rivalilor americani.
De asemenea, Rusia acuză în mod regulat Occidentul că face campanie împotriva vaccinului Sputnik V, insinuând că Moscova orchestrează diplomația vaccinului destinat să semene discordia în Europa.
UE se confruntă însă cu dificultăți în furnizarea de vaccinuri anti-Covid-19 dezvoltate de grupurile farmaceutice occidentale.