AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinurile anti-Covid-19: noii miliardari pharma, în clasamentul Forbes

Vaccinurile anti-Covid-19: noii miliardari pharma, în clasamentul Forbes

Vaccinurile anti-Covid-19: noii miliardari pharma, în clasamentul Forbes

Vaccinurile Covid-19 propulsează nouă miliardari noi în clasamentul Forbes. Cel puțin nouă persoane, inclusiv CEO-ul francez al Moderna, au devenit miliardari grație profiturilor generate de vânzarea vaccinurilor, potrivit unui comunicat publicat joi de Oxfam.

Aceste noi averi au apărut „datorită profiturilor uriașe ale grupurilor farmaceutice care au monopolul asupra producției de vaccinuri împotriva Covid-19”, estimează Oxfam într-un comunicat de presă publicat înainte de un summit mondial privind sănătatea al țărilor G20, care va avea loc vineri, la Roma.

Aceste cifre se bazează pe clasamentul revistei americane Forbes și sunt publicate de „People’s Vaccine Alliance” , din care face parte Oxfam, care reunește organizații și personalități care solicită vaccinuri gratuite împotriva Covid în întreaga lume, scrie Ouest-France.

Averea cumulată a celor nouă miliardari citați, 19,3 miliarde de dolari, „ar permite tuturor țărilor cu venituri mici să fie vaccinate de 1,3 ori” , țări care „au primit doar 0,2% din vaccinurile produse în lume, în special din cauza importantului deficit de doze disponibile” , potrivit Oxfam.

Mogulii Moderna și BioNTech

Primele două averi, care se detașează în lotul noilor miliardari, sunt deținute de CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel (4,3 miliarde de dolari) și CEO și cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin (4 miliarde).

Alți miliardari, cu „portofolii mari de acțiuni” la companiile farmaceutice, au cunoscut o creștere cumulată a averii lor de 32,2 miliarde de dolari, „suficient pentru a imuniza întreaga populație din India”, se adaugă în comunicat.

„Aceste vaccinuri au fost finanțate din fonduri publice și ar trebui să fie mai presus de toate un bun public global” , a spus Sandra Lhote-Fernandes, de la Oxfam France, solicitând în comunicatul de presă să „se pună capăt urgent acestor monopoluri”.

Ridicarea brevetelor vs profit

Comisia Europeană a asigurat miercuri, 19 mai, că UE va fi „constructivă” pe lângă Organizația Mondială a Comerțului pentru a evalua ridicarea brevetelor de vaccinuri anti Covid, dorită de Washington, dar că va propune mai întâi măsuri pentru creșterea rapidă a producției.

Cu o zi înainte, țările africane, europene și de pe alte continente, precum și organizațiile internaționale prezente la un summit privind economiile africane desfășurat la Paris, au solicitat ridicarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, pentru a permite producția lor în Africa.

Însă „membrii cheie ai G20, in special Marea Britanie și Germania, continuă să blocheze inițiativele de eliminare a barierelor legate de proprietatea intelectuală” asupra vaccinurilor, denunță Oxfam, care indică și o „poziție ambiguă” a Franței cu privire la acest subiect

author avatar
Tudor Borcea
279 afisari

1 COMENTARIU

  1. Punct ochit, punct lovit. Nu asta a fost scopul scenetei? Si atunci de ce nu trag cortina de final? Sau abia acum a inceput sa le placa cum li se umfla conturile?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger