AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinuri și brevete. Biden lovește greu lobby-ul pharma

Vaccinuri și brevete. Biden lovește greu lobby-ul pharma

Vaccinuri și brevete. Biden lovește greu lobby-ul pharma

„Decizie istorică” pentru unii, „soluție falsă” pentru lobby-ul industrial, decizia americană în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19 va obliga alte țări să se poziționeze într-un moment în care lipsa vaccinurilor amenință să scufunde anumite țări în haos pandemic.

Statele Unite au anunțat miercuri că sunt în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19, o poziție excepțională adoptată într-un moment în care țărilor sărace le lipsesc acut doze prețioase. „Aceasta este o criză globală a sănătății, iar circumstanțele extraordinare ale pandemiei Covid-19 solicită măsuri extraordinare” , a declarat reprezentantul comerțului american Katherine Tai, subliniind urgența situației.

Pentru șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, este pur și simplu o „decizie istorică”.

Deocamdată, brevetele sunt deținute în principal de laboratoare americane care se opun în general ridicării lor, deoarece acest lucru le-ar priva, potrivit lor, de o mană financiară pentru inovații costisitoare. Johnson & Johnson, Pfizer și Moderna nu au răspuns direct la anunțul administrației Biden.

Dar Federația Internațională a Industriei Farmaceutice (IFPMA) și-a a reacționat imediat, arătându-și nemulțumirea. „Suntem pe deplin în concordanță cu obiectivul ca vaccinurile anti-Covid 19 să fie repartizate rapid și echitabil în întreaga lume. Dar, așa cum continuăm să spunem, suspendarea este răspunsul simplu, dar fals la o problemă complexă”, se arată într-un comunicat de presă al lobby-ului farmaceutic.

„Suspendarea brevetelor nu va crește producția și nu va oferi soluțiile practice de care avem nevoie pentru a combate această criză sanitară mondială” , spune IFPMA.

Stephen J. Ubl, președintele  Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), care reprezintă principalele companii din SUA de cercetare biofarmaceutică, a subliniat că această decizie ar putea astfel „slăbi și mai mult lanțurile de aprovizionare deja tensionate și va încuraja proliferarea vaccinurilor contrafăcute” . Mai degrabă, susține el, problema distribuției și disponibilității „limitate” a materiilor prime ar trebui abordată.

UE, gata „să discute”

Uniunea Europeană a declarat că este „gata să discute” propunerea americană de a ridica protecția proprietății intelectuale asupra vaccinurilor împotriva Covid-19, pentru a accelera producția și distribuția acestora, a declarat, joi, președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

„UE este gata să discute orice propunere care să abordeze criza în mod eficient și pragmatic. Suntem gata să discutăm cum propunerea americană poate atinge acest obiectiv”, a indicat președinta executivului european. Ea a făcut un apel „imediat” către toate țările producătoare de vaccinuri „să permită exporturile”.

O aluzie la Marea Britanie, care de facto nu a exportat nicio doză fabricată pe solul său, și mai ales la Statele Unite, unde o decizie prezidențială blochează strict exportul de vaccinuri și restricționează cea a componentelor vaccinului.

Până în prezent, UE,  care pledează mai mult pentru donații în favoarea țărilor sărace, nu a spus că este în favoarea ridicării brevetelor, argumentând că această soluție ar necesita timp, din lipsa mijloacelor de producție imediat mobilizabile.

Săracii și bogații

Ridicarea temporară a brevetelor pentru vaccinuri este solicitată în special de India și Africa de Sud pentru a-și putea accelera producția, dar unele țări, precum Franța, se opun.

Anunțul Washingtonului vine pe măsură ce diviziunea crește între țările sărace și țările bogate, unde campaniile de vaccinare – care urmează să fie extinse în curând în Statele Unite la adolescenți și în Canada la copiii de 12 ani – permit ridicarea treptată a restricțiilor anti-Covid-19.

Îndemnați de OMS să se solidarizeze în acest domeniu, membrii G7 (Statele Unite, Japonia, Canada, Germania, Franța, Regatul Unit, Italia) au discutat miercuri la Londra modalități de a-și spori asistența financiară sau de a împărți dozele lor în exces statelor sărace.

Covax, sistemul de partajare a vaccinurilor cu țările sărace, care se aprovizionează în principal cu seruri AstraZeneca, patinează: a livrat doar 49 de milioane de doze în 121 de țări și teritorii, în condițiile unui obiectiv propus de 2 miliarde în acest an.

Pandemia a ucis peste 3,2 milioane de oameni din întreaga lume, de când biroul OMS din China a raportat apariția Covid-19 la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport stabilit de AFP.

author avatar
Tudor Borcea
302 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger