AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinuri promise. Când UE se bâlbâie, câștigă China

Vaccinuri promise. Când UE se bâlbâie, câștigă China

Vaccinuri promise. Când UE se bâlbâie, câștigă China

UE nu și-a îndeplinit angajamentele față de Africa și America Latină, riscând „consecințe geopolitice”, avertizează șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a criticat vineri, 30 iulie, expedițiile „insuficiente” de vaccinuri anti-Covid-19 către Africa și America Latină, avertizând că Europa riscă să-și piardă influența în fața Chinei.

Investiții și influență ale Beijingului

Remarcile lui Borrell reflectă o preocupare din ce în ce mai mare în UE asupra faptului că blocul nu își respectă promisiunile vaccinale față de Africa și America Latină – atât în ​​ceea ce privește combaterea pandemiei, cât și în construirea de legături comerciale – în timp ce China trimite mai multe vaccinuri, făcând investiții mari și extinzându-și influența în aceste regiuni.

China, principalul furnizor de vaccinuri în Africa și America Latină

„Expansiunea Chinei în Africa și America Latină ar trebui să ne preocupe și ar trebui să ne ocupe foarte mult”, a spus Borrell, la un curs de vară organizat de Universitatea Internațională Menéndez Pelayo din Santander, Spania. „În Europa, am vaccinat 60% din populația noastră, în Africa, 2% sau 3%. Cine este marele furnizor de vaccin în Africa? China. Cine este marele furnizor de vaccin în America Latină? China”, a spus Borrell.

Seringa geopolitică a lui Xi Jinping

China și-a intensificat diplomația privind vaccinurile în țările în curs de dezvoltare. La începutul acestei luni, președintele Xi Jinping a promis 3 miliarde de dolari în ajutor pentru pandemie pentru țările mai sărace. Xi a susținut, de asemenea, că China a oferit 500 de milioane de doze de vaccin țărilor în curs de dezvoltare, scrie Politico.

Promisiunile Ursulei von der Leyen

Borrell a comparat acest lucru cu declarațiile făcute de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis 200 de milioane de doze țărilor cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului. Da, dar când?, a întrebat Borrell. „Problema nu este doar angajamentul, ci eficacitatea”.

Șeful diplomației UE a spus că europenii au distribuit „în jur de 10 milioane de doze în Africa pentru un continent cu 1,5 miliarde de locuitori. Este cu siguranță insuficient”.

De altfel, mass-media chineză a abordat „parteneriatul” UE-Africa, lansat în 2019 de șefa executivului European, prezentând China drept cel mai util partener pentru lumea în curs de dezvoltare, în timp ce a calificat eforturile UE și SUA ca fiind neglijabile.

Borrell a recunoscut că narațiunea chineză este o problemă majoră. „Alții fac mai mult decât noi sau cel puțin oamenii percep că fac mai mult decât noi”, a spus el. „Și asta va avea consecințe geopolitice. Europa trebuie să accelereze punerea în practică a angajamentelor noastre”.

Când am spus că dăm, am spus

El a recunoscut, de asemenea, că UE are o problemă cu vizibilitatea donațiilor sale de vaccin, în ciuda faptului că este implicată îndeaproape în COVAX, inițiativa globală de distribuire a vaccinurilor.

„Am dat mulți bani către COVAX, suntem marii finanțatori ai COVAX”, a spus el. „Dar COVAX nu apare ca Europa, este o entitate intermediară care a avut dificultăți enorme în furnizarea de vaccinuri în cantitatea necesară”.

În cele din urmă, UE a făcut mare vâlvă atunci când a anunțat donarea de 200 de milioane de doze. Dar retorica nu a fost încă urmată de acțiune. Un document al Comisiei văzut de Politico arată că, începând cu 14 iulie, au fost livrate doar 4% din aproximativ 150 de milioane de vaccinuri pe care țările au promis să le doneze.

În timp ce UE a exportat mai multe milioane de doze în întreaga lume, cei mai mari destinatari ai acestora sunt țări bogate, precum Japonia și Canada.

author avatar
Tudor Borcea
313 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger