AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinuri false și aflux fără precedent de cocaină. Covid-19, trambulină pentru crima...

Vaccinuri false și aflux fără precedent de cocaină. Covid-19, trambulină pentru crima organizată

Vaccinuri false și aflux fără precedent de cocaină. Covid-19, trambulină pentru crima organizată

Potrivit unui raport al Europol, epidemia Covid-19 oferă un teren fertil pentru criminalitatea organizată, traficul de droguri și corupție.

Pandemia cauzată de SARS-CoV-2 riscă să favorizeze ani de zile criminalitatea organizată în Europa, care a atins deja un „punct de ruptură” din cauza unui aflux fără precedent de cocaină, se arată în raportul agenției europene de combatere a criminalității.

Rețelele criminale vor profita probabil de criza economică provocată de Covid-19 pentru a se infiltra în companiile legale care au devenit mai vulnerabile, conchide agenția de poliție europeană în acest raport scris la fiecare patru ani.

Încercând să profite de eforturile depuse în întreaga lume pentru a depăși criza sanitară, aceste bande organizate oferă, de asemenea, vaccinuri false împotriva Covid-19 sau autotesturi false, subliniază agenția care își are sediul la Haga.

Recesiune și criminalitate

„Am ajuns la un moment de ruptură”, a declarat directorul Europol, Catherine De Bolle.

„Impactul asupra vieții cetățenilor, asupra economiei și a statului de drept este prea mare. Aceasta este ceea ce reiese din acest raport”, a adăugat ea.

„O pandemie prelungită va exercita o presiune mare asupra economiei europene și globale”, iar recesiunea preconizată „ poate contribui la consolidarea crimei organizate în următorii ani”, specifică Europol în acest document.

„Infractorii se adaptează foarte ușor la pandemie”, a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în timpul prezentării raportului, care a avut loc la Lisabona, deoarece Portugalia deține în prezent președinția rotativă a UE.

„Cantități fără precedent de cocaină de o puritate la cel mai înalt nivel”

Europol este, de asemenea, îngrijorată de o creștere a corupției legate de traficul de droguri, „cantități fără precedent de cocaină” fiind în centrul traficului „către UE din America Latină, generând profituri de câteva miliarde de euro” pentru rețelele criminale din aceste două regiuni.

În plus, puritatea cocainei astfel transportate este acum la „cel mai înalt nivel atins vreodată în UE”.

Traficul de cocaină „alimentează structurile criminale care își folosesc enormele resurse pentru a se infiltra și a submina economia UE, instituțiile publice și societatea”, notează Europol.

Raidurile poliției în marile porturi europene, cum ar fi Anvers, Hamburg și Rotterdam, au condus la capturi record, inclusiv a unei încărcături de 23 de tone de cocaină, conficată de către autoritățile olandeze și germane la sfârșitul lunii februarie.

Acest trafic este, de asemenea, sursa unei violențe crescute, iar infractorii „nu se mai tem să folosească arme de foc, grenade sau tortură”, a remarcat directorul Europol.

„Comerțul cu vaccinuri false”

Criza sanitară care durează de mai bine de un an a avut un impact foarte semnificativ asupra modului în care operează bandele organizate. Companiile slăbite de pandemie pot deveni o pradă ușoară pentru cei care doresc să le folosească pentru activități ilegale, inclusiv spălare de bani.

Focarul provocat de coronavirus a deschis, de asemenea, noi posibilități de a exploata temerile societății. „La început, am observat o creștere a contrafacerii măștilor și a gelului hidroalcoolic. Vedem acum o creștere a comerțului (în cantitate) cu vaccinuri false și auto-teste fales”, a explicat Catherine De Bolle, scrie AFP.

„Aceste vaccinuri (false) reprezintă un risc pentru sănătate. Nu trebuie cumpărate”, a avertizat ea.

Cybercriminalitatea

De asemenea, pandemia a favorizat criminalitatea cibernetică, deoarece restricțiile în vigoare în multe țări i-au obligat pe oameni să să lucreze mai mult pe internet.

„Infrastructura critică va continua să fie ținta criminalilor cibernetici în următorii ani. Acest lucru reprezintă un risc semnificativ ”, notează Europol în raportul său.

La sfârșitul lunii ianuarie, autoritățile mai multor țări occidentale, inclusiv Statele Unite, statele UE și Ucraina, obținuseră o victorie importantă în fața criminalității cibernetice, în urma unor acțiuni care au făcut posibilă „destructurarea”  malware-ului Emotet, consierat „cel mai periculos din lume”.

Atât frauda financiară, cât și exploatarea sexuală a minorilor au devenit probleme majore pe frontul criminalității virtuale.

Agenția europeană de poliție este deosebit de îngrijorată de riscul „atacurilor sofisticate și la scară largă împotriva infrastructurilor esențiale, pentru a le accesa și a le fura date sensibile”.

 

author avatar
Tudor Borcea
601 afisari
Zenville

Ultimele știri

Leguma ideală cu ajutorul căreia se pot vopsi ouăle de Paște. „O sursă bună de pigmenți roșii și galbeni”/La ce să fiți atenți când...

Mai sunt doar câteva zile până când credincioșii ortodocși vor sărbători Sfintele Paști.Și cum, conform tradiției, în Joia Mare multe gospodine încep deja...

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...
proger