AcasăȘTIRI EXTERNEVaccinarea copiilor. ONU avertizează : Risc de „catastrofă absolută”

Vaccinarea copiilor. ONU avertizează : Risc de „catastrofă absolută”

Vaccinarea copiilor. ONU avertizează : Risc de „catastrofă absolută”

ONU a dat alarma joi, 15 iulie, cu privire la riscul unei „catastrofe absolute” dacă întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor din cauza pandemiei Covid-19 nu este recuperată și dacă restricțiile de sănătate sunt ridicate prea repede.

„În 2021, avem potențialul unei catastrofe absolute”, a avertizat dr. Kate O’Brien, directorul departamentului de imunizare de la Organizația Mondială a Sănătății din Geneva.

Copiii neprotejați și ridicarea restricțiilor

Pandemia a forțat resursele și personalul să fie redirecționate către lupta împotriva Covid-19. Multe servicii de sănătate au fost nevoite să închidă sau să își reducă orarele. Oamenii erau, de asemenea, reticenți să se deplaseze, de teama contaminării, atunci când măsurile de izolare nu le interziceau.

Copiii neprotejați și ridicarea prea rapidă a restricțiilor sanitare – restricții care, de asemenea, au protejat parțial de anumite boli ale copilăriei – își arată deja efectele, de exemplu, cu focare de rujeolă în Pakistan, a subliniat responsabila OMS, scrie AFP.

Acești doi factori combinați sunt „catastrofa absolută împotriva căreia tragem un semnal de alarmă acum, pentru că trebuie să acționăm pentru a-i proteja pe acești copii”, a insistat ea.

În 2020, 23 de milioane de copii nu au primit toate dozele de vaccin împotriva unor boli ca tetanosul sau difteria, potrivit Unicef.

17 milioane de copii, privați de vaccinuri anul trecut

Mai grav, spun cele două agenții, 17 milioane de copii – dintre care majoritatea locuiesc în zone de conflict, locuri îndepărtate sau periferii private de infrastructură de sănătate – probabil că nu au primit nici o doză anul trecut.

Aceste cifre „sunt un semnal clar de alarmă. Pandemia și perturbarea pe care a provocat-o ne-au făcut să pierdem teren prețios pe care nu ne putem permite să-l cedăm, iar consecințele vor fi plătite în decese și pierderea calității vieții pentru cei mai vulnerabili”, a insistat directorul Unicef, Henrietta Fore, amintind că„ pandemia a deteriorat și mai mult o situație care era deja deteriorate”.

Lupta pe vaccin, în detrimentul copiilor

ONU subliniază că este important ca distribuirea de vaccinuri anti-Covid să nu se facă în detrimentul programelor de vaccinare infantile.

„În timp ce țările se înghesuie să pună mâna pe vaccinuri anti-Covid-19, am dat înapoi cu alte vaccinări, punând copiii în pericol să contacteze boli grave, dar evitabile, ca rujeola, poliomielita sau meningita”, a reamintit directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Mai multe epidemii ar fi un dezastru pentru comunitățile și sistemele de sănătate care se luptă deja cu Covid-19, făcând mai urgentă ca niciodată necesitatea de a investi în vaccinarea infantilă”, a adăugat el.

author avatar
Tudor Borcea