AcasăȘTIRI EXTERNEVaccin obligatoriu pentru Adunarea Generală anuală a ONU, furie la Moscova

Vaccin obligatoriu pentru Adunarea Generală anuală a ONU, furie la Moscova

Vaccin obligatoriu pentru Adunarea Generală anuală a ONU, furie la Moscova

Toți liderii și diplomații care participă la Adunarea Generală a ONU, în perioada 21-27 septembrie la New York, vor trebui să prezinte dovada vaccinării împotriva Covid-19, conform regulilor în vigoare în oraș, o obligație care a iritat Rusia.

Într-o scrisoare datată 9 septembrie, primăria democrată din New York l-a informat pe președintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, că toți delegații care doresc să intre în complexul Organizației Națiunilor Unite vof trebui să ofere dovada vaccinării.

Un spațiu interior supus regulilor sanitare

Comisarul pentru sănătate al orașului, Dave Chokshi, subliniază că amfiteatrul Adunării Generale este „un centru de convenții” supus acelorași reguli ca majoritatea spațiilor de activități interioare din New York.

Peste o sută de șefi de stat și de guvern – între care Joe Biden, Jair Bolsonaro, Recep Tayyip Erdogan Boris Johnson, dar fără Emmanuel Macron – și-au anunțat dorința de a participa personal în Adunarea Generală a ONU.

Câteva zeci sau chiar sute de oameni însoțesc de obicei liderii în călătoriile lor, dar, din cauza pandemiei din acest an, fiecare delegație a avut o limită de șapte persoane autorizate să intre în sediul ONU, dintre care doar patru vor avea acces în amfiteatrul Adunării Generale. Nu a fost permisă acreditarea media.

Anul trecut, sesiunea anuală a Adunării s-a desfăşurat mai ales virtual, fără ca vreun lider să vină la New York. Cei care nu vor veni anul acesta îşi vor ţine discursul printr-un mesaj video înregistrat dinainte, scrie La Libre.

Rusia denunță o „discriminare”

Potrivit scrisorii, delegaților li se va cere, de asemenea, să „demonstreze dovada vaccinării înainte de a li se permite să mănânce, să bea sau să facă exerciții fizice în incinta ONU și să participe la toate activităţile de divertisment, restauraţie şi recreere din oraşul New York”.

Această obligație a provocat o reacție furioasă din partea Moscovei. Într-o scrisoare datată 15 septembrie, către președintele Adunării Generale, ambasadorul rus la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat că este „foarte surprins și dezamăgit” că Abdulla Shahid și-a sprijinit o astfel de măsură, pe care o consideră „în mod clar discriminatorie”.

„Împiedicarea accesului delegaților din țările independente în sala Adunării Generale sau în alte zone ale sediului Organizației Națiunilor Unite ar reprezenta o încălcare clară a cartei ONU”, adaugă el în această scrisoare

author avatar
Tudor Borcea