AcasăȘTIRI EXTERNEVaccin împotriva Covid-19. Parlamentul European cere eliminarea brevetelor de laborator

Vaccin împotriva Covid-19. Parlamentul European cere eliminarea brevetelor de laborator

Vaccin împotriva Covid-19. Parlamentul European cere eliminarea brevetelor de laborator

Renunțarea la brevete va contribui la îmbunătățirea accesului mondial la vaccinuri împotriva Covid-19 la prețuri accesibile, consideră eurodeputații. Acordarea de licențe voluntare, transferul de know-how și de tehnologie sunt esențiale pentru creșterea producției globale pe termen lung.

Pentru a accelera introducerea vaccinului la nivel mondial, Parlamentul European solicită ridicarea temporară a protecției drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva Covid-19.

Într-o rezoluție adoptată joi, 10 iunie, cu 355 voturi pentru, 263 împotrivă și 71 abțineri, Parlamentul propune începerea negocierilor pentru o derogare temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele, pentru a îmbunătăți accesul global la produse medicale legate de Covid-19 la prețuri accesibile și pentru a aborda constrângerile de producție la nivel mondial și deficitele de aprovizionare, se arată într-un comunicat.

„Licențe voluntare”

Acordarea de licențe voluntare (atunci când dezvoltatorul vaccinului decide cui și în ce condiții brevetul poate fi licențiat pentru a permite fabricarea), transferul de know-how și tehnologie către țări cu industrii producătoare de vaccinuri reprezintă cea mai importantă modalitate de a extinde și de a accelera producția mondială pe termen lung.

Pentru a aborda blocajele în producție, Parlamentul solicită UE „să elimine rapid barierele la export și să își înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerințe privind transparența exporturilor”.

Trebuie 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populația lumii

La rândul lor, SUA și Marea Britanie ar trebui „să elimine imediat interdicția de export a vaccinurilor și a materiilor prime”, afirmă eurodeputații. Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populația lumii și doar o fracțiune din această cantitate a fost deja produsă.

Întrucât marea majoritate a celor 1.6 miliarde de doze de vaccin administrate până în prezent au ajuns în țările industrializate producătoare de vaccinuri și doar 0,3% în cele 29 țări cele mai sărace, UE trebuie să sprijine producția din Africa, subliniază aceștia. Un alt instrument important pentru furnizarea de vaccinuri pentru economiile cu venituri reduse este mecanismul global de distribuire a vaccinurilor, Covax, către care Parlamentul încurajează contribuțiile.

În cele din urmă, Parlamentul European solicită ca viitoarele contracte de achiziție în avans să fie pe deplin divulgate, în special pentru vaccinurile de nouă generație, și ca aceste contracte să includă cerințe de transparență pentru furnizori.

 

author avatar
Tudor Borcea