AcasăȘTIRI EXTERNEVacanțele, în pericol. Greva europeană la Ryanair poate strica totul

Vacanțele, în pericol. Greva europeană la Ryanair poate strica totul

Vacanțele, în pericol. Greva europeană la Ryanair poate strica totul / Foto: Facebook

Mai multe sindicate europene ale însoțitorilor de bord ai companiei Ryanair solicită greve la sfârșitul săptămânii viitoare în Franța, Spania, Belgia, Italia și Portugalia, în contextul în care compania aeriană irlandeză low-cost începe în forță sezonul de vară.

Sindicatul francez al însoțitorilor de bord (SNPNC) a lansat un apel la grevă sâmbătă și duminică pentru a cere „aplicarea legislației muncii și plata orelor suplimentare”.

„Condiții de muncă decente”

„Compania nu respectă perioadele de odihnă prevăzute în codul aviației civile”, a declarat Damien Mourgues, reprezentantul personalului SNPNC. Sindicatul său solicită, de asemenea, o creștere salarială pentru personalul de cabină, care este „plătit cu salariul minim”. Pe 12 și 13 iunie, o grevă a provocat deja anularea unui sfert din programul Ryanair în Franța, adică aproximativ 40 de zboruri.

În Spania, sindicatele USO și SITCPLA fac apel la personalul companiei aeriene irlandeze low-cost să intre în grevă în perioada 24 iunie – 2 iulie. Aceștia cer, de asemenea, aplicarea „drepturilor fundamentale ale muncii” și „condiții de muncă decente pentru toți angajații”, scrie France 24.

Patronul Ryanair respinge orice protest

Același lucru este valabil și în Portugalia, unde o grevă de trei zile este programată pentru 24-26 iunie pentru a protesta împotriva deteriorării condițiilor de muncă, precum și în Belgia, unde Michael O’Leary, directorul general al companiei, a respins din start numărul tot mai mare de acțiuni sindicale.

„Operăm 2.500 de zboruri pe zi. Majoritatea acestor zboruri vor continua să fie operate, chiar dacă un sindicat va intra în grevă în Spania sau dacă sindicatele belgiene ale personalului de cabină vor dori să facă grevă aici”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, la 14 iunie.

În Italia, greva este programată să dureze 24 de ore sâmbătă, 25 iunie. Piloții și echipajul de cabină cer salarii „cel puțin în conformitate cu salariul minim prevăzut de contractul național de transport aerian” din țara lor.

Ryanair a înregistrat o revenire uriașă a afacerilor de la ridicarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19, la fel ca întreaga industrie aeriană. Afacerile sale le depășesc deja pe cele înregistrate în 2019.

Odată cu redresarea rapidă a traficului, multe companii aeriene se văd nevoite să anuleze zboruri din cauza lipsei de personal, cum ar fi EasyJet, iar aeroporturile se străduiesc să absoarbă fluxul de pasageri.

 

author avatar
Tudor Borcea