AcasăȘTIRI EXTERNEVa lovi orașele cu 205 km/h. Super-taifunul Noru se dezlănțuie - VIDEO

Va lovi orașele cu 205 km/h. Super-taifunul Noru se dezlănțuie – VIDEO

Va lovi orașele cu 205 km/h. Super-taifunul Noru se dezlănțuie - VIDEO

Super-taifunul Noru se îndreaptă duminică spre Filipine, unde ar urma să lovească insula Luzon, potrivit autorităților. Locuitorii din municipalitățile din provinciile Quezon și Aurora au fost evacuați.

Însoțit de vânturi de 185 km/h, acest taifun este cel mai puternic înregistrat în Filipine în acest an.

Schimbările climatice: mai multe taifunuri

Acesta ar urma să atingă pământul la sfârșitul zilei de duminică, la aproximativ 80 km nord-est de capitala Manila, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

„Cerem locuitorilor din zonele de pericol să se conformeze apelurilor de evacuare atunci când este necesar”, a declarat șeful poliției filipineze.

Filipine este devastată în mod regulat de taifunuri, un fenomen despre care oamenii de știință spun că se agravează din cauza schimbărilor climatice. În urmă cu nouă luni, un alt super-taifun a ucis peste 400 de persoane, scrie The Guardian.

Viteza vântului care însoțește Noru a crescut cu 90km/h în doar 24 de ore, o intensificare „fără precedent”, a declarat meteorologul Robb Gile.

Potrivit serviciilor meteorologice, viteza vântului ar putea atinge 205 km/h în momentul în care super-taifunul, care se afla deasupra Pacificului duminică dimineața, va ajunge la țărm duminică seara. Serviciul a avertizat asupra inundațiilor, alunecărilor de teren și valurilor mari.

În provincia Quezon, care se află în traiectoria probabilă a taifunului Noru, locuitorii din mai multe sate au fost evacuați, a declarat un oficial de la biroul local de prevenire a dezastrelor. În provincia învecinată Aurora, locuitorii din municipiul Dingalan au fost trimiși în adăposturi.

Se așteaptă ca taifunul să slăbească în timp ce trece pe deasupra insulei centrale Luzon, înainte de a se deplasa luni în Marea Chinei de Sud spre Vietnam.

Filipine – clasată printre cele mai vulnerabile națiuni la impactul schimbărilor climatice – este lovită în medie de 20 de furtuni pe an.

author avatar
Tudor Borcea