AcasăȘTIRI EXTERNEVa juca dur! Putin știe punctul slab al celei mai mari economii...

Va juca dur! Putin știe punctul slab al celei mai mari economii europene

Rusia are opțiunea de a opri gazul trimis în Europa – o strategie împotriva căreia Germania pare să nu aibă nicio apărare.

Vladimir PutinGazprom le-a oferit nemților o idee despre cum ar putea fi viața în cazul în care Moscova ar juca urât. Recent, a înjumătățit cantitatea de gaz trimisă prin Nord Stream 1, folosind scuze tehnice false.

Germania, care încă se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din gazele sale, își dă seama acum că ar putea fi nevoită să se confrunte cu un embargo total asupra gazului – și cu o iarnă rece. Săptămâna trecută, nivelul său de risc pentru gaz a fost ridicat la stadiul doi, o stare de „alarmă”.

Ce se întîmplă dacă Putin închide complet robinetele? Potrivit lui Robert Habeck, ministrul german al economiei, orice oprire bruscă a fluxurilor de gaz rusesc ar declanșa un efect de domino: o criză economică pe care o compară cu prăbușirea băncii americane Lehman Brothers din 2008.

“Oare astfel de avertismente nu au efectul pervers de a-l încuraja pe Putin să declanșeze un embargo pe gaz?”, comentează The Spectator. Nu este un plan de a ține Germania „la răscumpărare”?

Die Welt încearcă să își pregătească cititorii pentru ceea ce ar putea urma. „Criza petrolului din 1973, cu cele patru duminici fără mașini, pare o simplă încercare în comparație cu ceea ce îi așteaptă acum pe industria și consumatorii germani”.

Germania s-ar putea confrunta cu lipsuri masive în această iarnă. Aceasta ar putea fi opțiunea cea mai bună a lui Putin. El ar putea provoca daune și, în același timp, ar putea obține cea mai mare parte a banilor, deoarece gazul rusesc se vinde la prețuri umflate.

Cele trei centrale nucleare care au mai rămas în Germania furnizează doar 6 % din energia electrică a țării.

Rusia este atât de plină de numerar din cauza prețurilor combustibililor încât își poate permite să folosească sancțiunile privind gazele împotriva UE.Occidentul nu va găsi în curând furnizori alternativi și mondalități inteligente de a elimina mărfurile rusești.

Moscova știe că Germania este punctul slab al alianței vestice și că securitatea energetică este cea mai mare vulnerabilitate a sa. Un embargo pe gaz nu este lipsit de riscuri pentru Putin, dar are o mână puternică. Și nu va ezita să o joace.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
947 afisari

13 COMENTARII

  1. păi nu s-a spus ca Putin e in comă, ca e grav ca moare ca…..etc etc.. ? Povesti inventate !

  2. Mai terminați cu speculațiile astea infestate de „scenarită apocaliptică” .
    În primul rând Rusia își va pierde și ultimul dram de încredere de care se mai bucură. Ceea ce a reușit în întreaga perioadă a războiului rece, se duce acum pe apa sâmbetei. Cuvântul rușilor, dat și consacrat contractual, nu va mai valora nici cât o ceapă degerată.
    Că Occidentul se va debarasa de un furnizor incorect, capricios agresiv e doar o chestiune de timp. Dacă va fi nevoie, și până la sfârșitul anului. Cu surse alternative de aprovizionare, care există.
    Iar rușii vor rămâne stăpâni pe balta lor de petrol, pe care n-o va mai cumpără nimeni (cu toată dublarea exporturilor de țiței spre India, nu va fi absorbita nici o zecime din exportul nerealizat în UE!!! ) E un pocker pe care l-au pierdut.
    Peste două generații s-ar putea să le fie iertată obrăznicia, dacă vor baga capul între urechi și vor bate spășiți la ușa occidentului. Care nu se știe dacă se va mai deschide.

    • esti mai prost de cit permite lega cum dracu iti da voie sa umbli pe srtrada ALUPIGUS .SLAVA.

    • Mai uşurel, Soluţie „simpl(ist)ă”… ori nu înţelegi dinamica reală, ori tastezi „cu interes(e)”…
      Este o nebunie totală ce se petrece în media asta zisă „occidentală” – o perpetuă MINCIUNĂ !

      Chiar aveţi atât de scurtă memoria ? : cum de aţi uitat că, până acum câteva săptămâni, toată media URLA la propriu că cum să facă (cacofonie cu rost..) să scape de petrolul şi de gazul lu’ Putin… şi când, în fine, ăsta le dă o mână de ajutor, doar subţiind debitul (mişcare de şorici „delicat”, totuşi, după avalanşa de strigături mUE-iste), încep înjurături şi vorbe grele în sens invers, că uite ce face „ticălosul” de Putin…
      Măi drăgălashilor de umanoizi, nu vedeţi ce nemernică şi perversă este logica voastră, chiar nu vă este jenă, măcar aşa, doar putzin ?..

      Scârbă de toată nebunia asta, jenant cu astfel de „soluţii simpl(ist)e”, de o primitivitate (comunicaţională) dincolo de orice logică elementară.

      D(o)ar Vremea va da Nota, mai devreme sau mai târziu…

    • ZIARE.COM SI UNELE COTIDIANE SLUGOAIE ASERVITE , CORUPTE SI JEGOASE CU FALSI JURNALISTI LAUDA SI ELOGIAZA ACESTE ELEMENTE CE GUVERNEAZA TARA
      ZILNIC , CU TROLLII DE SERVICI , UNII DIN FALSII JURNALISTI FAC SI COMENTARII , INJURAND SI AMENINTAND CITITORII DD PE ZOAIE.COM

    • Nu esti tu de vina ca nu intelegi pe ce lume traiesti, ci sinapsele neuronale.

      Se stie de ceva vreme ca economia germana va face implozie si ca prabusirea Germaniei va duce la disparitia UE. Deci, lucrurile merg in sensul prestabilit.

    • Sursele alternative există în jocurile de strategie de pe calculator și poți recurge la ele instantaneu. În realitate, e un pic altfel, mai ales că factorul timp apasă teribil asupra unei economii. Dar, la felul în care gândești, poți avea drum luminos în viață, să ajungi ministru, premier, președinte al României sau președinte al Comisiei Europene. SUA și UE au nevoie de oameni ca tine.

  3. totul s-a dus deja pe apa sambetei. restartul economic nu se poate reversa. adio rusia, buna dimineata bric india si china.

  4. Romania are asa mult gaz ca in curand o sa dea si vecinilor mai ales la Basarabia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger