AcasăȘTIRI EXTERNEVa ieși viu din închisoare Alexei Navalnîi? Răspunsul lui Vladimir Putin

Va ieși viu din închisoare Alexei Navalnîi? Răspunsul lui Vladimir Putin

Va ieși viu din închisoare Alexei Navalnîi? Răspunsul lui Vladimir Putin

Cazul disidentului Alexei Navalnîi este un subiect sensibil, care mereu îl irită pe liderul de la Kremlin, dar ar trebui să fie totuși un punct important în cadrul discuțiilor dintre Putin și Joe Biden, miercuri, 16 iunie.

Într-un interviu pentru NBC News, Vladimir Putin a aruncat responsabilitatea în cazul Alexei Navalnîi asupra justiției și sistemului penitenciar din Rusia. La Kremlin, cazul principalului opozant și critic al șefului statului este un subiect sensibil iar Vladimir Putin nici măcar nu-i pronunță numele detractorului său.

Înainte de întâlnirea cu omologul său american, Joe Biden, Vladimir Putin a acceptat, în cadrul acestui interviu, să răspundă în legătură cu cazul Alexei Navalnîi. De data aceasta, Putin nu a mai folosit expresia „această persoană” dar a refuzat să spună dacă opozantul Kremlinului va ieși viu din închisoare.

Alexei Navalnîi, care a supraviețuit otrăvirii cu Noviciok (o substanță neurotoxică fabricată în vremea URSS) și este închis, urmând să ispășească doi ani într-o colonie penitenciară, se confruntă cu noi procese în justiția rusă. Prin urmare, pedeapsa sa cu închisoarea ar putea fi prelungită. Dacă se pare că și-a revenit din greva foamei, comunitatea internațională este îngrijorată de sănătatea și de soarta sa pe termen mediu.

Luni, Joe Biden declarat că moartea lui Navalnîi „ar fi o tragedie”. Și omologul său rus nu s-a arătat liniștitor în această privință, scrie Le Point.

„Nu avem obiceiul să ucidem oameni”

Președintele rus a dat vina pe justiția țării sale: „Este de competența instanței să decidă dacă va elibera sau nu o persoană. El a recunoscut, totuși, că sistemul de sănătate al închisorii și îngrijirile medicale oferite acolo „s-ar putea să nu fie printre cele mai bune din țară”. Dar „unitățile penitenciare sunt responsabile”.

În ceea ce privește otrăvirea lui Alexei Navalnîi, Vladimir Putin a negat, ca și în trecut, orice responsabilitate a guvernului său. „Nu avem acest obicei de a ucide pe nimeni.

Cazul Navalnîi este un subiect sensibil, dar ar trebui să fie totuși un punct iportant de discuție între Biden și Putin, miercuri, la Geneva.

author avatar
Tudor Borcea
347 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger