AcasăȘTIRI EXTERNE„Va fi ceva ce nu s-a mai văzut până acum”. Amenințare fără...

„Va fi ceva ce nu s-a mai văzut până acum”. Amenințare fără precedent la Seul pentru Kim Jong-un

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a avertizat asupra unui răspuns comun fără precedent, cu aliații, dacă Coreea de Nord va proceda la un nou test nuclear și a îndemnat China să ajute la descurajarea Nordului de a continua dezvoltarea – interzisă – de arme și rachete nucleare.

 

Într-un amplu interviu acordat luni Reuters, Yoon Suk-yeol a cerut Chinei, cel mai apropiat aliat al Coreei de Nord, să își îndeplinească responsabilitățile în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. În caz contrar, situația va duce la un aflux de resurse militare în regiune.

„Va fi ceva ce nu s-a mai văzut până acum”

„Ceea ce este sigur este că China are capacitatea de a influența Coreea de Nord, iar China are responsabilitatea de a se implica în acest proces”, a declarat Yoon. Depinde de Beijing să decidă dacă va exercita această influență pentru pace și stabilitate, a adăugat el.

Acțiunile Coreei de Nord au dus la creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările din regiune, inclusiv în Japonia, și la o mai mare desfășurare de avioane și nave de război americane, a precizat Yoon. Este în interesul Chinei să depună „toate eforturile” pentru a determina Coreea de Nord să se denuclearizeze, a spus el.

Întrebat ce vor face Coreea de Sud și aliații săi, SUA și Japonia, dacă Coreea de Nord va efectua un nou test nuclear, Yoon a spus că răspunsul „va fi ceva ce nu s-a mai văzut până acum”, dar a refuzat să detalieze ce ar implica acest lucru, potrivit Yahoo News. „Ar fi extrem de imprudent ca Coreea de Nord să efectueze un al șaptelea test nuclear”, a declarat el.

Pe fondul unui an record în ceea ce privește testele cu rachete, liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat săptămâna aceasta că țara sa intenționează să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume. Oficiali sud-coreeni și americani spun că Phenianul s-ar putea pregăti să reia testarea armelor nucleare pentru prima dată din 2017.

Testele Coreei de Nord au fost subiectul mai multor întâlniri ale liderilor internaționali din această lună, inclusiv conferința G20, unde Yoon l-a presat pe președintele chinez Xi Jinping să facă mai mult pentru a ține în frâu provocările nucleare și cu rachete ale Coreei de Nord. Iar Xi a îndemnat Seulul să îmbunătățească relațiile cu Phenianul.

Înaintea G20, președintele american Joe Biden i-a spus lui Xi că Beijingul are obligația de a încerca să convingă Coreea de Nord să renunțe la un nou test nuclear, deși a spus că nu este clar dacă China poate face acest lucru. Consilierul de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a declarat înainte summit că Biden îl va avertiza pe Xi că dezvoltarea continuă a armelor nord-coreene va duce la o prezență militară americană sporită în regiune, lucru pe care Beijingul nu este nerăbdător să îl vadă.

Prudență cu China

Coreea de Sud și Statele Unite au convenit să desfășoare mai multe „resurse strategice” americane, precum portavioane și bombardiere cu rază lungă de acțiune, în zonă, dar Yoon a declarat că nu se așteaptă la schimbări în ceea ce-i privește pe cei 28.500 de militari americani staționați în Coreea de Sud.

China a luptat alături de Phenian în Războiul Coreean din 1950-53 și de atunci a susținut Nordul economic și diplomatic, dar analiștii spun că Beijingul ar putea avea o putere limitată și poate o mai mică dorință de a-l tempera pe Kim Jong-un. China afirmă că aplică sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU, pentru care a votat, dar de atunci a cerut ca acestea să fie atenuate și, împreună cu Rusia, a blocat încercările conduse de SUA de a impune noi sancțiuni Nordului.

La fel ca predecesorul său, Moon Jae-in, Yoon a abordat chestiunea cu prudență, pe fondul creșterii rivalității dintre SUA și China. China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, precum și un partener apropiat al Coreei de Nord.

 

author avatar
Tudor Borcea
613 afisari

3 COMENTARII

  1. Ar trebui ca Koreea de Nord sa fie sanctionata la fel de mult ca Israelul, care are peste 2000 de decizii ale ONU si nu a respectat nici macar una, nici constitutie nu are. Cand va fi sanctionat Israelul atunci ar trebui sa fie sanctionata si Korea de Nord.
    Vechiul presedinte Sud Koreean era foarte aproape sa impace cat de cat spiritele pe peninsula, dar cu ajutoru american a venit un nou presedinte, care vine cu amenintari si face jocul american al apelor tulburi spre profitul elitei financiare investitoare in razboi.

  2. Don Pasccu,se vede ca ii tii partea descreieratului Nord Coreean.Tii cu nebunii,cu ticnitii,nebun pe nebun se sustine.Probabil ca ii sugi madularul si lui Putina.Esti si antisemit.Esti dat dracului. Hop si tu,te bagasi ca muscaaaa…..

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri