AcasăȘTIRI EXTERNEVa ataca Israelul bazele nucleare ale Iranului?! America a pus o singură...

Va ataca Israelul bazele nucleare ale Iranului?! America a pus o singură condiție

Scenariul cel mai terifiant este un război în toată regula între Hezbollah și Israel, care atrage SUA și Iranul.

Iran a lansat un atac cu sute de drone asupra Israelului, iar oamenii s-au adăpstit în buncăre. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat că 99% dintre dronele şi rachetele lansate de Iran au fost interceptate în afara spaţiului israelian.

Atacul Iranului asupra Israelului „poate fi considerat încheiat”, a anunţat misiunea permanentă a Iranului la Organizația Națiunilor Unite (ONU) pe platforma de socializare X.

Israel caută răzbunare

Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului. Riposta ar putea veni în următoarele 24 de ore.

Un oficial militar israelian de rang înalt a fost citat de presa de stat israeliană spunând că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, în ciuda apelurilor ONU şi ale Egiptului de a se abţine de la represalii.

Condiţia americanilor: să fie notificaţi

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, ministrul Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american.

„Dacă aş locui într-o instalaţie nucleară iraniană, aş purta o cască de protecţie chiar acum. Cred că Israelul trebuie să răspundă într-o manieră puternică şi o va face”, a comentat un expert.

Iranul amenință cu noi atacuri

Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forță dacă Israelul va riposta la loviturile din acest weekend, despre care Teheranul a spus că au fost un răspuns la un atac israelian de la începutul acestei luni asupra complexului ambasadei sale din capitala Siriei, Damasc.

Afirmaţia a venit după ce majoritatea dronelor și rachetelor au fost doborâte de forțele israeliene cu ajutor american și britanic.

author avatar
Andrei Ștefan