AcasăȘTIRI EXTERNE„Ursul” american. Se deschide vânătoarea în Marele Canion. 45.000 de voluntari

„Ursul” american. Se deschide vânătoarea în Marele Canion. 45.000 de voluntari

„Ursul” american. Se deschide vânătoarea în Marele Canion. 45.000 de voluntari

Spre deosebire de România, în SUA vânătoarea animalelor care pun probleme sau perturbă ecosistemele nu se face în regim de sat fără câini.

Uciderea ursului Arthur în România a generat un val de revoltă, inclusiv atenția presei internaționale. Circumstanțele neclare în care a fost aprobată „extragerea” animalului fac obiectul unei anchete, în timp ce vânătorul, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, susține că a împușcat alt urs, de fapt o ursoaică, și nu pe Arthur.

Astfel stau lucrurile în Statele Unite. Unde parcul național Grand Canyon a decis să reducă dimensiunea efectivului său de bizoni, care perturbă ecosistemul regiunii și a făcut un apel la voluntari.

Este vorba de 12 bizoni, de care oficialii de la Parcul Național Grand Canyon au decis să scape. În timp ce situl Grand Canyon, înscris în Patrimoniului Mondial UNESCO, găzduiește o turmă de aproape 500 de bizoni, se crede că prezența bovinelor perturbă ecosistemul regiunii North Rim, deteriorând vegetația, siturile arheologice și aprovizionarea cu apă.

Pentru prima oară administrația parcului a planificat să permită unui număr mic de voluntari să omoare bizoni în interiorul parcului, lansând un apel pentru voluntari. Au fost primite 45.000 de cereri. Până în toamnă, când se așteaptă să înceapă vânătoarea, vor fi selectați doisprezece oameni și li se va permite să omoare fiecare câte un bizon.

În timp ce scopul este de a reduce efectivul la 200 de exemplare, restul bizonilor ar trebui să fie capturați și relocați în afara parcului, în timpul vânătorilor organizate de statul Arizona.

Vânătoare într-o zonă protejată

Purtătorul de cuvânt al parcului a precizat că voluntarii selectați ar trebui să treacă un test de tir și să fie „gata să transporte carcasele de bizoni în sălbăticie, pe jos și fără asistență motorizată” , având în vedere că zona în care se află bizonii este o zonă protejată a faunei sălbatice unde vehiculele cu motor nu sunt permise.

Bizonii din America de Nord au făcut obiectul mai multor politici de conservare în ultimele secole. Deși se estimează că numărul lor era între 30 și 60 de milioane în secolul XVI, el a scăzut la doar 400 în secolul al XIX.

Eforturi considerabile de conservare și reintroducere a bizonilor au permis acum ca numărul lor să ajună la 500.000 în toată țara,scrie Korii/Slate.

Cu toate acestea, dimensiunea efectivelor rămâne monitorizată îndeaproape de către managerii diferitelor rezervații și de către state, pentru a atenua riscurile de suprapopulare.

Fără intervenția umană, oficialii de la Grand Canyon Park estimează că turma de bizoni s-ar putea tripla la aproape 1.500 de exemplare în doar un deceniu.

author avatar
Tudor Borcea
345 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger