AcasăȘTIRI EXTERNEUrmașii lui Mengele: Covid-19 și experimente pe oameni. Sute de morți, decese...

Urmașii lui Mengele: Covid-19 și experimente pe oameni. Sute de morți, decese ascunse

Urmașii lui Mengele: Covid-19 și experimente pe oameni. Sute de morți, decese ascunse

Condusă de declarațiile fanteziste ale președintelui Jair Bolsonaro asupra pandemiei Covid-19, Brazilia se confruntă acum cu acuzații grave de încălcări ale drepturilor omului pentru efectuarea de cercetări a unui tratament experimental anti-coronavirus pe populațiile vulnerabile, fără acordul acestora.

Potrivit Rețelei latino-americane și caraibeană de bioetică a UNESCO, care a preluat dosarul, aproape 200 de oameni și-ar fi pierdut viața și sute de alte decese ar fi fost ascunse în cadrul acest experiment care nu a respectat orientările etice în vigoare în Brazilia.

„Au murit crezând că au fost tratați corect de Covid-19”

„Este o poveste foarte murdară care ne jenează și ne face de rușine”, a rezumat într-o conferință video Margareth Dalcolmo, pneumolog la Școala Națională de Sănătate Publică a Fundației Oswaldo Cruz (Fiocruz), la Rio de Janeiro. „Oameni naivi au fost înșelați și au murit crezând că au fost tratați în mod corect împotriva Covid-19 ”.

Potrivit Comisiei Naționale de Etică a Cercetării (CONEP) din Brazilia, experimentul a fost realizat de un laborator din Brasilia responsabil de evaluarea eficacității proxalutamidei, o moleculă utilizată în tratamentul cancerului de sân și de prostată, pentru a reduce spitalizările legate de Covid-19.

Drepturile pacienților nu au fost respectate

Studiul urma să se desfășoare doar în această regiune pe un număr foarte limitat de pacienți, dar a fost reprodus în volum mare în statul Amazonas, în nord-estul țării, fără avizul CONEP care consideră că drepturile pacienților nu au fost respectate în mai multe etape ale acestui experiment.

Pe 2 septembrie, Agenția Națională de Supraveghere a Sănătății (ANVISA) a suspendat importul și utilizarea proxalutamidei în cercetările științifice care implică oameni din Brazilia, scrie Le Devoir.

UNESCO vorbește despre un comportament „reprobabil” al cercetătorilor, care, deși erau conștienți de „disfuncționalități succesive” în cercetarea lor și de „efecte secundare grave”, au continuat recrutarea și implementarea studiului. Organizația evocă chiar una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului și ale eticii din cercetarea umană din istoria Americii Latine.

Președintele-vraci anti-Covid-19

Via un comunicat, laboratorul din Brasilia a negat săptămâna trecută, un comportament științific neadecvat și a acuzat UNESCO că ar fi fost „indus în eroare” de CONEP care, potrivit acestuia, a acționat cu motive politice. De la începutul pandemiei, marea majoritate a comunității științifice braziliene a protestat împotriva declarațiilor președintelui populist Jair Bolsonaro, care, minimalizând consecințele Covid-19, a promovat diferite tratamente alternative la vaccinuri, inclusiv hidroxiclorochină, cu eficacitate clar nedemonstrată.

În timpul discursului său la ONU, luna trecută, Bolsonaro a mers mai departe promovând încă o dată aceste tratamente. „Nu înțelegem de ce multe țări, precum și o mare parte din mass-media, s-au opus acestor tratamente timpurii”, a spus el, folosind retorica sa obișnuită antisistem. „Istoria și știința vor trebui să le ceară socoteală”.

Bolsonaro, călare pe 600.000 de morți

Pentru Margareth Dalcolmo, aceste discursuri și această neîncredere în știință, venită din vârful statului, au creat un „climat favorabil” în Brazilia pentru „aventuri terapeutice” a căror etică este uneori discutabilă.

La începutul anului, guvernul a distribuit milioane de pungi care conțineau hidroxiclorochină, dar și zinc și vitamina D pentru a ajuta populația să supraviețuiască pandemiei. „Aceste lucruri sunt inutile împotriva coronavirusului”, a spus ea. „Problema este că aceste pungi cu iluzii au luat vieți”.

Săptămâna trecută, Brazilia a trecut pragul de 600.000 de morți, cel mai greu bilanț din lume după cel al SUA. Mai mult de 71% din cele 213 de milioane de brazilieni au primit cel puțin o doză de vaccin și 45% au fost complet imunizați. Jair Bolsonaro a declarat săptămâna trecută că nu se va vaccina, estimând că este „imun” după ce a contractat boala la începutul pandemiei.

author avatar
Tudor Borcea