AcasăȘTIRI EXTERNEUrmările Brexitului: copiii plasați rămân fără acte

Urmările Brexitului: copiii plasați rămân fără acte

Sunt europeni și locuiesc în Regatul Unit, unde au fost plasați pentru îngrijire sau adoptați de familii. Dar acești mii de copii riscă să rămână fără un statul legal ca urmare a Brexitului.

Dacă normele de migrație au fost înăsprite pentru noii sosiți din UE, cei care erau deja prezenți pe teritoriul britanic la 31 decembrie 2020 își pot păstra drepturile cu condiția să se înregistreze, până cel târziu la 30 iunie, prin „schema de decontare”.

Acest program este considerat un „succes” de către Londra, cu aproximativ 5 milioane de permise de ședere temporare sau permanente acordate – mult mai mult decât numărul cetățenilor UE estimat anterior la peste 3 milioane. Dar are și lacune.

Este mult mai complex pentru copiii îngrijiți sau pentru cei care au fost plasați: unora le este greu să-și dovedească identitatea, să furnizeze documentele de ședere necesare sau să obțină sprijinul necesar pentru procedurile lor, care sunt responsabilitatea tutorelui legal sau a autorităților publice.

Asociația pentru protecția copiilor Coram  citează exemplul lui Adam, un băiat român de 4 ani născut la Londra și separat de mama sa. El nu poate obține un pașaport – tatăl său, al cărui acord este necesar, este necunoscut – și asistenții sociali se luptă să-i demonstreze locul de reședință înainte de plasare.

“Mulți dintre minorii aflați în această situație nici măcar nu își dau seama că nu sunt britanici.Nu vor putea accesa asistență medicală gratuită și nu pot primi beneficii. La 18 ani riscă și deportarea”, a declarat pentru AFP președinta Coram, Marianne Lagrue.

Potrivit Ministerului de Interne, 3.660 de tineri vulnerabili au fost identificați drept eligibili pentru statutul de rezidențiat, dintre care 67% au depus o cerere la sfârșitul lunii aprilie.

De la 1 iulie, copiii care au pierdut termenul vor  rămâne fără protecție până când nu va fi depusă o cerere de regularizare și apoi acceptată.

„Acești copii ar putea deveni următoarea generație Windrush”, avertizează  Azmina Siddique, de la Societatea de Asociere a Copiilor, referindu-se soarta miilor de imigranți din Caraibe ajunși în Marea Britanie între 1948 și 1971, dar care  și-au pierdut drepturile din lipsa documentației necesare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
161 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger