AcasăȘTIRI EXTERNEUriașă manifestație anti-chineză la Budapesta. „Occident, nu est”

Uriașă manifestație anti-chineză la Budapesta. „Occident, nu est”

Uriașă manifestație anti-chineză la Budapesta. „Occident, nu est”/ Foto: Facebook

În Ungaria, adunările mari sunt acum autorizate cu condiția de a avea un „permis” de sănătate. Peste 10.000 de oameni au manifestat sâmbătă, 5 iunie, în Piața Parlamentului din Budapesta, împotriva unui plan al guvernului lui Viktor Orban de a construi un campus universitar chinez: pe malul Dunării, Universitatea Fudan din Shanghai ar trebui să-și deschidă primul campus din Europa.

Mii de maghiari au ieșit în stradă împotriva planului guvernului premierului Viktor Orban de a construi un campus universitar chinez în capitală, un proiect care dezvăluie potrivit oponenților săi politica pro-chineză a liderului de la Budapesta descrisă ca fiind „calul troian al Beijingului” în Uniunea Europeană.

Peste 10.000 de persoane, potrivit unui fotograf AFP, au mărșăluit în capitala Ungariei pentru a protesta împotriva acestui proiect al campusului pentru Universitatea Fudan din Shanghai, a cărui construcție urmează să fie finalizată în 2024.

În baza unui acord semnat de Ungaria și președintele Universității Fudan, acest campus, primul al unei universități chineze într-o țară europeană, va acoperi 50 de hectare.

Potrivit documentelor interne publicate de un site web, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro de la Beijing pentru finanțarea lucrărilor la un cost total estimat la 1,5 miliarde de euro, scrie RTBF.

„ Nu universității Fudan! Occident, nu Est!”, se putea citi pe pancartele ridicate de budapestani care l-au acuzat pe Vikor Orban și partidul său naționalist Fidesz că au relații prea strânse cu Beijingul.

„Afacerea Fudan este ultimul act al sinuciderii morale a Fidesz”, au spus manifestanții.

Sondajele de opinie arată că majoritatea locuitorilor din Budapesta se opun prezenței acestui campus. Primarul ecologist al capitalei, Gergely Karacsony, i-a cerut lui Orban să nu impună orașului proiecte pe care locuitorii nu le doresc.

”Strada Dalai Lama”

Miercuri, primarul anunțase că străzile din jurul locului unde urmează să fie construit campusul urmează să fie redeumite: „Strada Dalai Lama”, „strada martirilor uiguri”, „strada libertății Hong Kong-ului”.

De partea sa, guvernul lui Orban susține că acest proiect va permite „miilor de studenți maghiari și străini să dobândească calificări la nivel înalt”.

Protestul de sâmbătă „nu are sens, deoarece procesul este încă în etapele sale de planificare”, a declarat oficialul guvernamental Tamas Schanda, subliniind că decizia finală va avea loc „în a doua jumătate a anului 2022”.

Proiectul Universității Fudan este revelator pentru politica „deschiderii către est” a lui Viktor Orban, afirmă detractorii lierului de la Budapesta, care o califică ca un „cal troian” al Chinei și Rusiei în interiorul UE și NATO.

Deși țara sa este membră a NATO și UE, Viktor Orban urmărește o politică de consolidare a legăturilor economice și culturale cu China, ceea ce i-a adus deja oprobiul Departamentului de Stat al SUA.

Orban și-a folosit recent dreptul de veto pentru a bloca declarațiile critice ale UE asupra Beijingului.

author avatar
Tudor Borcea