AcasăȘTIRI EXTERNEUrgenţă climatică. Ghețarii din munți vor dispărea până în 2050

Urgenţă climatică. Ghețarii din munți vor dispărea până în 2050

ghetariUrgenţă climatică. Ghețarii din munți vor dispărea până în 2050

Ghețarii de pe tot globul – inclusiv ultimii din Africa – se vor topi inevitabil până în 2050 din cauza schimbărilor climatice, se arată într-un raport al ONU.

O treime din ghețarii aflați în siturile Patrimoniului Mondial al ONU se vor topi în trei decenii, arată un raport UNESCO.

Ghețarii din Alpi și Kilimanjaro se vor topi complet

Ultimii ghețari ai Muntelui Kilimanjaro vor dispărea, la fel ca și ghețarii din Alpi și Parcul Național Yosemite din SUA. Ei se vor topi indiferent de acțiunile lumii de combatere a schimbărilor climatice, spun autorii.

Raportul, care face proiecții bazate pe date satelitare, vine în timp ce liderii mondiali se pregătesc să se întâlnească în Egipt pentru conferința COP27 privind schimbările climatice de săptămâna viitoare.

Aproximativ 18.600 de ghețari au fost identificați în 50 de situri ale Patrimoniului Mondial al ONU. Ei reprezintă aproape 10% din suprafața înghețată a Pământului și includ locuri turistice renumite și locuri sacre pentru populațiile locale.

Retragerea și dispariția ghețarilor a fost „printre cele mai dramatice dovezi că se încălzește clima Pământului”, se arată în raport, potrivit BBC.

„Sperăm că s-ar putea să greșim, dar aceasta este știința grea”, a spus ofițerul de proiect UNESCO Tales Carvalho Resende, unul dintre autori. „Ghețarii sunt unul dintre indicatorii valoroși ai schimbărilor climatice, pentru că sunt vizibili. Acesta este ceva ce putem vedea cu adevărat întâmplându-se”.

Cele două treimi rămase din ghețarii din siturile Patrimoniului Mondial al ONU ar putea fi salvate, dar numai dacă lumea limitează încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, spun autorii. Un alt raport al ONU publicat săptămâna trecută a constatat că în prezent lumea nu are „o cale credibilă” pentru a realiza acest lucru.

Siturile din Patrimoniul UNESCO care au ghețari

Hyrcanian Forests (Iran)
Durmitor National Park (Muntenegru)
Virunga National Park (Congo)
Huanlong Scenic and Historic Interest Area (China)
Yellowstone National Park (SUA)
Mount Kenya National Park/Natural Forest (Kenya)
Pyrenees Mont Perdu (Franța/Spania)
Rwenzori Mountains National Park (Uganda)
Putorana Plateau (Rusia)
Swiss Tectonic Arena Sardona (Elveția)
Nahanni National Park (Canada)
Lorentz National Park (Indonezia)
Natural System Of Wrangel Island Reserve (Rusia)
Kilimanjaro National Park (Tanzania)
Yosemite National Park (SUA)
The Dolomites (Italia)
Virgin Komi Forests (Rusia)

author avatar
Andreea Vlad